Stratfor: Русия активно ще води хибридна война срещу Запада и през 2019 г.

Кремъл предизвиква сериозна нестабилност в "граничните" региони, като ги превърне в ключово "бойно" поле

От Източна Европа до Кавказ и Централна Азия, САЩ, стремейки се да засилят натиска върху Русия, в предстоящата година ще укрепват връзките със страните, разположени в бившата съветска периферия.

САЩ ще развиват връзки в сферата на сигурността с прозападните държави в граничещите с Русия райони чрез продажба на оръжие и провеждане на военни учение.

В същото време Вашингтон ще предлага икономически стимули и гаранции за сигурността на страните, които се намират в орбитата на Москва, за да опитат да преодолеят тяхната зависимост от Русия.

Русия ще отговори на тези действия в региона със собствената си тактика на хибридна война, която ще бъде използвана като средство за противопоставяне на САЩ и Запада, а също така за разпространение на собственото и влияние.

Противопоставянето между Русия и Запада

практически не е показвало признаци на отслабване през цялата 2018 година, и скорошните усилия на САЩ да засили натиска над Кремъл сигнализират за това, че през следващата година това напрежение само ще нараства. Стремейки се да промени външната политика на Русия, Съединените щати въведоха санкции против руската икономика на фона на заплахата да наложат още по-строги ограничения през следващата година. И сега, когато САЩ обявиха намерението си да излязат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, засилването на въоръжаването и от двете страни е неизбежно.

Още един ключов елемент от натиска на САЩ са връзките на Вашингтон с бившите съветски републики от периферията на Русия — от Източна Европа до Кавказ и Централна Азия. Заради отсъствието на географски бариери за Русия тези територии образуват пояс от буферни държави, които защитават ядрото на държавата, а също така предоставят на Кремъл канал за прокарване на влияние навън. 

Действително, възходите и паденията на Русия като регионална и глобална държава исторически са били зависими от нейната способност да контролира тези територии: в резултата тези държави, естествено, изиграха решаваща роля в американската стратегия за сдържане на Русия в постсъветския период.

Колкото повече нарства напрежението между Москва и Вашингтон толкова по-важни стават тези държави в конкурентната борба между Съединениет щати и Русия.

Източна Европа: бойно поле — Украйна

В центъра на съперничеството между двете държави в Източна Европа се намира Украйна, на територията, на която вече пета година продължава конфликт. Вашингтон изигра важна роля в подкрепата за Киев от политическа и икономическа гледна точка, а също така от гледна точка на сигурността в борбата против поддържаните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. САЩ вече оказват на Украйна подкрепа в сферата на сигурността, провеждайки съвместни учения и доставяйки ограничени количества смъртоносно оръжие, на първо място, противотанкови ракетни комплекси "Джавелин". В следващата година САЩ може да увеличат продажбата на оръжие за Украйна и да помогнат на усилията на Киев да укрепи военно-морския флот в Азовско море, което се превърна в потенциална "гореща точка" в противопоствянето на Русия с Украйна. 

Такова развитие на събитията ще подкопае Минския преговорен процес, който има за цел да сложи край на конфликта и прави слабовероятно регулирането на конфликта и разполагането на миротворци на ООН в Източна Украйна през следващата година.

В други страни от Източна Европа перспективата за излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег ще принуди Вашингтон да укрепи военните си сили и да провежда повече съвместни учения в "прифронтовите" държави от НАТО: Полша, Румъния и държавите от Прибалтика. Освен това, Съединените щати ще продължат преговорите за създаването на постоянна военна база в Полша, макар че през следващата година фактическото й разполагане едва ли ще се случи. 

Русия ще отговори с нарастване на своите военни възможности в такива области като Калининград, Западна Русия и Крим, и ще продължи преговорите за откриване на авиационна база в Белорусия. В този битка за руската периферия Вашингтон, както се очаква, ще предложи на Минск икономически стимули, за да го разколебае да нараства военните вързки с Москва. Белорусия ще се вслушва в американците, но ще остане стратегически ориентирана към Русия, когато става дума за сферата на сигурността.

Кавказ: Армения

На Кавказ Вашингтон ще съсредоточи вниманието си върху укрепване на връзките с правителството на Армения. Тя беше традиционно един от най-близките и лоялни съюзници на Русия — членува в оглавявания от Москва Евразийски икономически съюз и във военния блок Организация на Договора за колективна сигурност  — но в последните месеци след идването на власт на опозиционния лидер  Никол Пашинян в хода на априлсаката "кадифена революция", между Армения и Русия възникна политическо напрежение. Съединените щати се надяват да използват това напрежение, за да вбият клин между Армения и Русия. За това свидетелства посещението на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън в Армения, когато той изрази заинтересованост за продажба на американско оръжие в Армения. 

Москва видя в предложението на Болтън директно предизвикателство, тъй като в момента Русия е монополитст при продажбата на въоръжения в Армения и освен това държи в малката република 5 000 военнослужещи. Макар че в крайна сметка Армения едва ли ще се откаже от стратегическото сближаване с Русия, политическите търкания помежду им може да дадат възможност на САЩ да отцепят ключов съюзник от периферията на Москва.

Главният противник на Армения, Азербайджан, също привлича вниманието на САЩ, особено, когато става дума за натиск над Иран. Отношенията на Азербайджан с южния и съсед Иран ще бъдат напрегнати през следващата година, тъй като правителството се опитва да запази външнополитически баланс, като реши да се включи в стратегията на САЩ за сдръжане на Техеран.  

Действително, Азербайджан прекрати вноса на природен газ от Иран още преди въвеждането на американските санкции и това ще доведе до ново намаляване на икономическите връзки с Техеран през следващата година.

В същото време САЩ също ще увеличат подкрепата си в сферата на сигурността и ще провеждат повече военни учения с Грузия, единствената страна в региона, която активно провежда политик за интеграция в ЕС и НАТО.

Усилията на САЩ, насочени към проникване в граничещите с Русия райони, на свой ред, ще определят действията на Москва срещу Запада. Стремейки се да използва разкола в Европа и да подкопае единството в ЕС и НАТО, Русия активно ще провежда хибридна война срещу Запада, ще се намесва в политиката на другите страни, ще разпространява пропаганда, ще провежда кибератаки и тайни операции против западните и ориентираните към Запада страни, такива като Украйна и Прибалтийските държави. 

Макар че Русия, вероятно няма да успее да компенсира това, което САЩ могат да предложат на държавите от бившата съветска периферия, тя може да предизвика сериозна нестабилност в "граничните" региони, като ги превърне в ключово "бойно" поле в рамките на по-широкото американо-руско противопоставяне в следващата година.

Превод: Faktor.bg