The Wall Street Journal: Малофев и Решетников подготвят план „Цар Владимир”

Прокремълските активисти се надяват да убедят Путин да стане или цар, или глава на нов държавен надзорен орган, на който ще се подчиняват и президента, и правителството

Художници вече го изобразяват като цар

Художници вече го изобразяват като цар

Томас Гроув, The Wall Street Journal 

Предишният път ограниченията на броя президентски мандати принудиха Владимир Путин да напусне поста си и за няколко години да се превърне в министър-председател.

Този път неколцина прокремълски активисти предлагат друга идея - те искат да го провъзгласят за Цар Владимир.

"Ние ще направим всичко възможно, за да осигурим пребиваването във властта на Владимир Путин за колкото е възможно по-дълго време", заяви Константин Малофеев, политически активен бизнесмен, и в отговор получи бурните аплодисменти на стотиците свещенослужители на Руската православна църква и членове на главните политически партии на Русия, събрани на конференция в Москва. Те всички са обединени от една цел – 

връщане на монархията в Русия

Засега няма планове за коронацията на новия император и самодържец на цяла Русия, но самата идея открива пътя за това, Путин да остане на власт и след разрешените от Конституцията два поредни президентски мандата.

Кремъл не дава почти никакви намеци, кой може да стане приемник на Путин след като през 2024 година завърши шестгодишният срок на управлението му, и мнозина се опитват да прогнозират кой ще го замени.

Но даже и сред привържениците на монархията няма единно мнение по въпроса за това каква точно трябва да бъде тя. Какво е по-добре — абсолютна или конституционна монархия? Трябва ли да бъде узаконено унаследяването по кръвна линия или царят трябва да бъде избиран? А ще има ли проблем за тези, които подкрепят идеята за предаване на властта по мъжка линия, във факта, че Путин, доколкото е известно, има само две дъщери? 

През декември, на конференция на "Двуглавия орел" (организация, която работи за възстановяване на монархията в Русия) участниците и дори обсъждаха "по-тънките детайли" на тази идея.  

"Монархията по дефиниция е въпрос само на кръв", твърди Евгений Никифоров, генерален директор на радио, свързано с Руската православна църква. "Не, това изобщо не е вярно", възразява журналистът от принадлежащата на олигарха Константин Малофеев телевизия "Царград" Андрей Афанасиев.

"Ето какво направи Русия през последните 30 години - възроди империята и избра свой управник и отсъствието на благороден произход у Путин не е изобщо проблем", повтаря Афанасиев.

"В света има толкова типа монархии, колкото монарси има", подчертава Константин Малофеев.

В Русия няма действащ цар от 1917 година, когато цар Николай II се отрича от престола под натиска на революцията. 

Според Малофеев, неговата организация "Двуглав Орел", наречена така по аналогия с герба на Русия, "просто процъфтява", броят на регионалните структури се е увеличил почти с 50%. Организацията е създадена през 2016 година "за просвещението на народа и възстановяване на руските традиции".  Целта е възстановяването на монархията. 

"Нашето общество е силно патерналистко и днес руснаците се връщат към историческите си корени", казва Малофеев.

Генерал-лейтенант Леонид Решетников, бивш шеф на КГБ, а днес заместник-председател на "Двуглав отдел" разказа за разговора си с Владимир Путин по повод монархията.

По думите на Решетников, 

Путин нарекъл идеята "прекрасна",

 но бил обезпокоен дали тя няма да доведе до "застой". 

Този термин се използва за обозначаване на икономическата инертност в последните години от същестуването на Съветския съюз, а днес се използва все по-често за слабите показатели на икономическия ръст по времето на управлението на Путин.
Самият Решетников подчерта, че не е предлагал директно на Путин той да стане цар.
"Той не говореше от гледна точка на практическото приложение", каза генералът, но добави, че би бил радостен да присъства на коронацията на Путин.
По данни на независимия изследователски център "Левада", който провежда социологически проучвания на общественото мнение, нивото на популярност на Владимир Путин е паднало до 66%, докато през 2015 година е достигало до 89%.

Испания възстанови монархията по време на режима на фашисткия диктатор Франсиско Франко, който използва принц Хуан Карлос де Бурбон, който Каудильо провъзгласи за свой наследник през 1969 година.

Британците възстановиха своята монархия след кратко прекъсване през XVII век.

В Русия царското семейство е разстреляно през 1918 година, а хората, които претендират за царската корона по силата на своето рождение, водят неспирни спорове за това, 

кой има повече права 

да обяви себе си за глава на императорския двор. 
Някои руски политически наблюдатели очакват, че Путин ще одобри избран от самия него приемник, който ще получи юздите на властта така, както самият Путин ги получи от първия президент на Русия Борис Елцин в последния ден на 1999 година. 
Други обсъждат идеята за създаването на совего рода "държавен надзорен комитет" член, на който ще бъде един много важен човек и той ще управлява правителството, а също така и новия президент.

Мнозина в организацията "Двуглав Орел" се надяват на това, че Путин ще приеме тази идея.

Елена Шаройкина, член на "Двуглавия Орел" и водеща в телевизия "Царград", смята, че това е само въпрос на време.
"Никой не знае какво ще мисли той след пет години. Путин преди 5 години се различаваше от сегашния Путин и никой не може да каже дали ще промени мнението си или не", казва тя.

превод: Faktor.bg