В колективното НИЕ на НАТО се гуши и нашият Румен Радев

Когато мълчанието помага при конфузни ситуации или за срещата на върха в Брюксел

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов , специално за Faktor bg.

 „Всички в НАТО конфузно мълчаха за 4% от БВП за отбрана”. Това бил казал Румен Радев след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Брюксел. Език мой, враг мой! Ако е казал това Радев е лошо. Ако не го е казал – пак е лошо. Ако го е казал означава, че е бил като президент на натовска държава на тази среща, но умът му не е схванал това. Правилно е било да каже: „Всички...мълчахМЕ”. Защото и той очевидно е мълчал. Но защо „конфузно”? Ако опасността за сигурността на нашия натовски свят се очертавата да бъде по-голяма, отколкото досега е била, то нима не е нормално да се увеличат и разходите за отбрана? И това да не може да схване един бивш генерал? Колко от президентите на натовските държави са генерали? Май само нашият е такъв. И да не схване? И да не се изкаже? Акъл да даде, че е добре щом Русия е опасност, както всички на тази среща са приели, включително и Радев, разходите за отбрана да бъдат увеличени до 4% от БВП. Но не! Радев гледа „техния конфуз”, но не схваща себе си като част от „тях”. Какъв е тогава нашият президент? Че е президент на България е ясно. Но дали е натовски след  като мисли за НАТО като за „тях” –  „всички...мълчаха”?  За доброто на натовска България нека да приемем, че не Радев е отделил себе си от „мълчанието”, а това са сторили журналистите от  поставяйки „казаното” от Радев като заглавие на свой „обзорен” материал. Затова да оставим Радев сам да отговори  – натовски ли е или не е натовски президент. Добрата новина е, че няма информация да е „поставил въпроса”,както се заканваше многократно, за „сваляне на санкциите” срещу Русия.  Явно тази мантра си е за домашна употреба, за да текат лигите на русофляците у нас. Навън обаче Радев не смее по този въпрос да си отвори устата. И току 

гледа до Тръмп да се курдиса,

 с него да се щракне на кадро. 
На срещата на НАТО в Брюксел Доналд  Тръмп се държа като нормален човек попаднал сред  политици-чиновници. Не всички, разбира се, са такива. Но е ясно, че има и такива. Политици, които си служат с предварително подготовени клишета, заучени фрази, опорни точки.  Безлични, преди да влязат в политиката и бързо забраваеми,  след като излязат от нея. И докато те говорят това, което им е подготвено да говорят, то Тръмп говори това, което мисли. А той  мисли логично, макар да се изразява емоционално. Има обрати на мисълта, но логиката е желязна. И постигна в Брюксел с лекота това, което желаеше: УКРЕПВАНЕ НА НАТО.  Месеци преди срещата в Брюксел редица български медии, преписвайки от руски издания,  надуваха БАЛОНА, че едва ли не НАТО  върви към разпад. Чушки и дръжки! Върви, ама друг път!  Русофилска мъка! Доналд  Тръмп постигна това, което мислещите с клишета не очакваха. Постигна СЪГЛАСИЕТО.  Постигна го бързо, ефективно, красиво. А след това културно си отлетя за среща с английската кралица и да нагледа любимото си имение в Шотландия. Изобщо, президент, който е постигнал всичко свое сам. Не е част от „проект”, както по принцип са нашите български президенти. Така че мълчанието, на което е бил свидетел Румен Радев, е красноречиво: Северноатлантическият алианс  ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО-СИЛЕН  И ОБЕДИНЕН. НАТО и ЕС укрепват заедно. Това е нашата отбрана, това е и българската сигурност.  Друга няма. И не трябва да има. Ето и още доказателства. 

 В Брюксел държавните глави на натовските държави, т.е. тези които представляват нашия свят, се съгласиха за следното: 
1. Потвърдиха клаузата за  ВЗАИМНА ЗАЩИТА според  чл. 5 от Вашингтонския договор, включително и при хибридна атака срещу някоя от натовските държави. Това, заявиха лидерите, го изисква „солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."
2. Съгласиха се, че договорено на срещата в Уелс през 2014 г. УВЕЛИЧЕНИЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ОТБРАНА  ще бъде реализирано според договореността. 
3. Заявиха, че „ЗАМРАЗЯВАТ” ПРАКТИЧЕСКИ  „ГРАЖДАНСКОТО И ВОЕННОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ”, оставайки „отворени” единствено за политически диалог.
4. Декларираха, че страните членки се ангажират да ликвидират зависимостта на някои от тях от съветско и руско производство въоъръжение. 
5. Информираха, че ще продължат да  „ПОДОБРЯВАТ НАШЕТО СЪСТОЯНИЕ ЗА ВЪЗПИРАНЕ И ОТБРАНА” , включително чрез изнесено в източната част на Алианса, т.е. и към нас, ПРИСЪСТВИЕ.  
6. Осъдиха категорично „НЕЗАКОННОТО И НЕЛЕГИТИМНО АНЕКСИРАНЕ НА КРИМ ОТ РУСИЯ” и заявича,че това престъпно действие „НИЕ НЕ ПРИЗНАВАМЕ И НЯМА ДА ПРИЗНАЕМ."

В колективното  НИЕ  се гуши и нашият Румен Радев

 Невидимо се гуши, мълчаливо се е снишил, но е в кюпа, вътре в НИЕ е, независимо дали искрено му се иска. И други позиции има в приетия документ от срещата на върха на НАТО в Брюксел. Всички те са изложени общо на 23 страници. В тях  става дума още за: 
ново равнище на борбата с тероризма и за недопускане в ръцете на терористи на модерни технологии; 
разгръщане на нови  30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 кинетични въздушни ескадрили;
разработване и на КОСМИЧЕСКА ПОЛИТИКА на НАТО; 
усъвършенстване на командната сткруктура на НАТО чрез създаването на оперативен център за киберпространството в Белгия, Единен команден център в Норфолк, САЩ и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия; 
нова мисия в Ирак за невоенно обучение и допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната.
 СТАНА ПРЕДЕЛНО ЯСНО, че Русия трябва да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим, Донецка и Луганска области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия), ако иска да се завърне в семейството на нормалните държави.  
В Брюксел Република Северна Македония получи гаранция, че ще стане 30-тия член на НАТО  като по този начин натовският спасителен пояс за проруската Сърбия окончателно е хвърлен. В Декларацията от Брюксел се казва, че укрепването на връзките между НАТО и Сърбия е полезно за Алианса и за Белград. Става дума и за практически действия в тази посока. И няма как: обрачът е сключен, поясът  е хвърлен.

 Спасението е членство в  Алианса 

В Русия, чета сега, са побеснели  след  натовската среща  в Брюксел. Побеснели са почти толкова, колкото им се смяхме и на реакцията срещу перфектното изпълнение на хърватския футболист Домагой Вида. Разбирам ги. Много им се насъбра. Закъсаха тотално икономически. Рублата – тая руска гордост, се срина. Хърватите им разказаха играта на футбол. Обикновеният руснак разбра, че няма шанс да доживее до пенсиониране. Дори Гърция взе да им гони дипломатите. А за капак и Македония избра НАТО. А това, че две натовски държави са финалисти на Световното първенство по футбол направо им разказа играта на руснаците. Затова и Путин неочаквано стана цар на мълчанието. Само Захарова и Песков плещат нещо неразбираемо от време на време.  Но светът вече не им обръща внимание. Та, мисля си, че добре си е мълчал и Румен Радев на срещата на НАТО в Брюксел.