За да прибира милиарди долари от газ за Европа, Кремъл отвори вратата на кървавата касапница

​Руските енергийни доставки са вредни за България, пият родната кръв, насаждат корупция

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

Случващото се в Сирия иде да подскаже, че ЕС отново показа своята пълна несъстоятелност и разединена политика.

Все пак на европейците трябва да им е ясно. Касапницата в Сирия се състои заради тях.

Или по-точно заради пазара, който те представляват.

След шистовата революция САЩ, Канада и Австралия се превърнаха от вносители в крупни производители на газ и нефт. Саудитска арабия, Обединените арабски емирства и Катар загубиха тези пазари. Единственият им шанс да пласират това, от което живеят, е да го докарат до Европа и то по-евтино от руския газ и нефт.

Сирийският диктатор Асад, подкрепян от Кремъл, отказа през територията на Сирия да минат газопроводи. Така за голяма част от Европа руското синьо гориво остава без евтина алтернатива. Засега.

По същия начин пламна конфликтът между Армения и Азербейджан, когато се заговори за проекта, свързващ богатите азербейджански находища с Европа. Кремъл успя да постави марионетно правителство в Армения и да замрази проекта Набуко, който имаше за цел да докара до Европа евтиния азербейджански и ирански газ.

Малцина са онези, които знаят, че в началото на 90-те години българска фирма построи компресорните станции в планините по границата на Турция и Иран, а днес Турция продължава да ги използва, без да се съобразява с ембаргото над Иран.

Арабските съседи на Сирия финансираха опозицията, за да свалят режима на Асад, но всъщност 

отключиха вратите на Ада

Днес ислямските бунтовници са завладели доста газови и нефтени находища в Сирия и Северен Ирак и вече нямат нужда от финансиране, а от клиенти. Очевидно не искайки да спират саудитските принцове и катарския шейх, за да не си развалят дослука, САЩ се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Сякаш политиката им е в подкрепа на Путин, защото липсата на намеса води точно до това – районът продължава да е дестабилизиран, докато Русия продължава да прибира милиарди от доставки на газ за Европа.

Сирия, в която управляваше диктаторски, но все пак светски режим, настъпи ад. Голяма част от неграмотното население в бедните източни провинции, подвластно на религиозна пропаганда, се включи в редиците на ислямистите.

Всичко можеше да приключи много бързо, ако в Съвета за сигурност към ООН беше одобрено вкарването на мироопазващ контингент. Не би. Русия блокира това решение с правото си на вето и отвори пътя за касапницата и дестабилизацията, докато прибира милиарди долари от доставките си за газ в Европа.

Замислете се. 

Кой има интерес от дестабилизация на региона? 

Кому се явяват конкурент газопроводите през Сирия.

Още през 70-те години СССР започна разработването и внедряването на радикалния ислям чрез разпространение на радикална ислямска литература, финансиране на ислямски групировки, организиране на преврати и поставяне на удобни марионетни правителства.

Да си спомним как ИТАР ТАСС съобщи с един час преднина заради промяна на лятното часово време за атентата срещу египетския президент Ануар Садат на 6 октомври 1981 г. извършен от военните от Египетски ислямски джихад, след като Садат, заедно с израелския министър-председателя Менахем Бегин получиха Нобелова награда за мир, заради съвместните си усилия за омиротворяване на района. Преди да го убият, Кремъл беше включил в активната опозиция срещу него както египетските комунисти, така и радикални ислямистки групировки.

Процесът по създаване и финансиране на радикални ислямистки групировки, в който е включена и българската ДС е много добре описан от бившят зам. директор на румънските тайни служби Секуритате ген. Йон Пачепа.

Неслучайно СССР въоръжи до зъби и Саддам Хюсеин и го подкрепяше в дългогодишната му война с Иран, защото колкото по-дестабилизиран и несигурен е регионът, толкова повече газ ще продава Русия в Европа. Защото този регион е единственият сериозен 

конкурент на руския газ и петрол

Нещата за сирийския народ се усложняват и от факта, че преди време край бреговете на Израел се откри голямото газово находище „Тамар” западно от Хайфа с около 240 милиарда кубически метра земен газ. Наскоро се откри още по-голямо – „Левиатан”, което съдържа доказани повече от 622 милиарда кубически метра . Израел изведнъж също се превърна в газов гигант, но за разлика от арабските си конкуренти, на него не му трябват газопроводи, защото газът е втечнен и се извозва с кораби.

В началото на септември тази година италианската компания "Ени" съобщи, че в египетски води е открила гигантско газово находище, може би към 850 милиарда кубически метра, което според разчетите на компанията ще произвежда с поне 15%-20% по евтин газ от този, който Русия би могла да доставя през Турция.

Сега разбирате ли с колко щеше да бъде ощетена България, ако се беше вързала на руските схеми. Не стига, че продължаваме да плащаме най-скъпия руски газ в Европа, не стига, че хората се чудят как да си плащат сметките за парно, непосилни заради скъпия газ, не стига, че цели сектори от икономиката ни агонизират от неконкурентноспособност заради същия този най-скъп руски газ за България, ами щяхме да профукаме едни милиарди за безсмислени тръби, които да си ги бием после у главите прости и продажни, за да финансираме един проект, удобен на австрийската OMV, на Италия, но най-вече на Путин. Защото и днес България транзитира руски газ. За чий ни беше и Южен Поток, давате ли си сметка?! На нас повече този газ не ни е необходим. Той е вреден за България. Не и само заради цената си, с която изсмуква националния ни ресурс, а и заради корупционните практики, които създава у по върховете на властта, закачена на руското кранче, което 

пие българска кръв

Да не говорим, че от години руските мекерета у нас саботират родното ни производство, защото доказаните природни запаси с газ в България са достатъчни за поне 30-годишно използване и то при цена двойно по-ниска от тази за руския газ.

Днес, подобно на други суровинни държави, Русия се опитва да пренасочи част от средствата си в други отрасли, чрез които да продължи да паразитира. Защото 70 % от брутния вътрешен продукт на Русия се формира от газ и нефт. Общо 95 % е от суровини. У нас, освен рафинерията притежават телекоми, аптечни вериги, хотелски вериги, ВЕИ, ресторанти, заводи, вестници, телевизии и т.н.. Подобно на саудитските принцове и руските олигарси придобиват футболни отбори, авиокомпании. Само че те нямат потенциала да ги стопанисват и управляват добре. И това няма да продължи вечно. А и ние няма вечно да го търпим...

Но думата ми беше за ЕС. Или по-точно за неговата пълна безидейност, безхаберие и бюрократична идиотия.

Сирия, която е хапка за Великите сили, още през 19 век, когато си разпределят парчетата от Османската империя, е разменна монета между Русия и западноевропейските държави вече от век и половина.

През последните десетилетия тя имаше нещастието да попадне в руската сфера и подобно на всички други руски сателити пропадна, за разлика от съседите си, които подържат нормални отношения с нормалния свят.

Но вместо да приеме решителни, единни, радикални мерки по отношение на Сирия, ЕС приема днес бежанци.

Вместо да вземе решение за бърза намеса за предотвратяване на касапницата, 

ЕС я наблюдава

Вместо да се предприемат мощни конвенционални удари срещу фанатизираните изроди, които колят, грабят и бесят беззащитни жители, самодоволни им подаваме бутилки с вода и сандвичи. Ще кажете, че Русия възразява, че налага вето. Е, и?!

Защото заложената в Сирия бомба не е от вчера. Защото тя е поставена от същите сили, които създадоха и безсмислената държава Югославия, която се разпадна по същия грозен и уродлив начин. А на мюсюлманите да припомня, че сръбските части, избиващи беззащитни мюсюлмани в Сребреница бяха подкрепяни от Русия.

А що се касае до ЕС?!

Бъдете сигурни, че ако утре ЕС обяви, че преустановява доставките на руски газ за държавите-членки, то вдругиден касапницата в Сирия ще спре. Защото вече няма да има смисъл от нея...