Защо Путин постави под въпрос българския суверенитет, а Радев се оправда с конституцията

Ще се превърне ли България в терен за подялба между руските и турските мераци за имперско величие?

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев*

Стратегическото значение на България се увеличава - както в контекста на противоречивото поведение на Турция, така и в контекста на изострянето на отношенията между Русия и Запада. Но едно е обективно да нараства ролята на България, друго е тези, които я управляват да работят в посока на реалното засилване стратегическите позиции на държавата в полза на националния просперитет и националната сигурност. За съжаление, 

България по традиция се управлява от 

хора, които се страхуват

 Страхуват се да изпълнят ролята, за която са избрани - да защитават националния суверенитет, независимо от къде идват посегателствата срещу него.

Преди няколко дни наблюдавахме поредното поставяне под въпрос на българския суверенитет от президента на Русия Вл. Путин. За да докаже, че българите не са суверенна нация, Путин попита присъстващия български президент Радев - може ли България да докаже суверенитета си като скъса с консенсуса в ЕС по повод на санкциите срещу Москва и едностранно да ги отмени. Путин би следвало да получи достойния отговор, че санкциите са наложени със суверенното съгласие на всички европейски страни поради нарушаването от Русия на международното право и суверенитета на Украйна. Вместо това, Радев промърмори, че по българската конституция не той взима и подписва подобни решения (и слава Богу!). Дали премиерът Борисов би дал достойният отговор ако беше на мястото на Радев?

Не съм сигурен. Той се стреми да бъде добре с всички - което само по себе си не е лошо, но не винаги е възможно. В условията, в които Русия и Турция сближават позиции и

разширяват сътрудничеството си на антизападна основа,

за България би било самоубийствено да чака - какво? Да се превърне още повече в терен на съперничество и подялба между двамата мераклии за възстановено имперско величие в региона. Националният интерес изисква да се възползваме максимално от отворените възможности за повишаване на стратегическото значение на България в нашия регион и да укрепим националната си сигурност като част от западния съюз. За това е необходима смелост. Дали има кой да я прояви?

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора. Заглавието е на Faktor.bg