Молдова може да отвори втори приднестровски фронт

Кишинев нарушава формата на преговорите с Тираспол

Молдовското ръководство заяви, че променя формулата за диалог с Приднестровието да се обсъжда политическият му статут при едни преговори, съобщава "Ехото на Москва". Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че обсъждането на статута е изключено, както и обединението на непризнатата република с Молдова. Кишинев, знаейки настроенията в Приднестровието, съзнателно им предложи неизпълнима формула за преговори. Немският политолог Александър Рар не изключва възобновяването на конфликта в Приднестровието с участието на румънците. Въпреки това, докато Румъния е председателстваща ЕС, отбеляза Рар, Букурещ няма да си позволи резки движения.

Форматът на преговорите „5 + 2“ (Молдова, Приднестровието + Русия, Украйна, ОССЕ - посредници, ЕС и САЩ - наблюдатели), за успехите на които много напоследък говориха ОССЕ и ЕС , вече не само че приключи, но и може да бъде последван от нов конфликт на Днестър. Това беше добре разбрано в Кишинев, когато обяви новата си формула за преговорния диалог между страните. Всичко, което беше постигнато по-рано, беше отчетено като положително и беше свързано с подобряването на живота на населението на двата бряга на Днестър.

Факт е обаче, че ситуацията на Днестър днес е сложна, отбелязва Александър Рар. Той подчертава, че в случай на провокация в Приднестровието румънските войски могат да се появят на Днестър. Днес обаче, отново изтъква, че Румъния е председател на ЕС и се държи много внимателно. Затова е малко вероятно на този етап да се намеси в ситуацията на Днестър.     

Превод: Faktor.bg