Моравецки след разногласията с Брюксел: Ревностно ще защитавам Полша като част от ЕС

Матеуш Моравецки

Матеуш Моравецки

Полша не планира да напуска Европейския съюз, въпреки съществуващите разногласия с Брюксел относно правилото за приоритет на полското право пред правото на ЕС. Това заяви министър-председателят на републиката Матеуш Моравецки в интервю, публикувано в британския вестник Financial Times.

"Абсолютно сме убедени, че Полша трябва да остане в ЕС. Няма риск Полша да напусне ЕС. Ние ревностно ще защитаваме Полша като част от Европейския съюз", каза той и добави, че 88% от гражданите на републиката подкрепят членството на Варшава в ЕС .

В същото време Моравецки подчерта, че Полша е готова да отвърне на ЕС, ако страната спре да получава плащания от общия бюджет на Европейския съюз. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс говори за възможността за подобен сценарий по-рано. "Ако Европейската комисия започне Трета световна война, тогава ние ще защитим правата си с всички средства, с които разполагаме. Смятаме, че Брюксел предприема дискриминационен подход, напомнящ диктат. Но ако ситуацията продължи да се влошава, ще трябва да обмислим внимателно нашата стратегия “, каза ръководителят на правителството.

В същото време полският премиер изрази надежда, че страните все пак ще успеят да уредят възникналите различия. "За щастие това е политически процес. И политическите процеси могат да бъдат спрени от политиците. Това би било най-мъдрото решение, което те (Европейската комисия) могат да вземат. Защото тогава нямаше да си говорим, държейки пистолети към слепоочията си", посочи Моравецки.