Москва хвали Румен Радев за подхода към Русия

Руски чиновник: България ще може да се присъедини към нови руски енергийни проекти

Изключително активният днес директор на четвърти европейски департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко заяви, че "в момента Русия не разглежда въпроса за възобновяването на реализацията на проекта по газопровода „Южен Поток“, който трябваше да съедини черноморските крайбрежия на Русия и България".

„В момента е трудно да се говори за това дали ще се реанимира „Южен поток“ или ще се правят опити за създаването на нещо ново с отчет на предишните разработки и идеи“, заяви отбелязвайки, че позицията на София по въпроса не е единствено резултата от президентските избори в България", цитира високопоставения чиновник РИАФАН.

Служителят отбеляза, че се отбелязва подобряване на отношенията между Москва и София и по-нататък България ще може да се присъедини към нови руски енергийни проекти. „Новият президент на България Румен Радев, без да преувеличавам има значително по-рационален, здрав и конструктивен подход към развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко, предава  "Фокус"...

Той обясни още, че Русия не възнамерява да строи второ разклонение на „Турски поток“ към Европа при липса на гаранции и одобрение от Европейската комисия.

„В момента несляпо, разбира се, никой няма да строи нищо, защото това е свързано с определени загуби. И никой не може сега да си позволи да зависи от някакви си прищевки, политизирани решения със сериозни рискове“, заяви директорът на четвърти европейски департамент на руското външно министерство.