Москва с нов проблясък: Да не преувеличаваме значението на съюзническия десант в Нормандия

Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г., чиято 75-годишнина се отбелязва утре, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде Франс прес, цитирана от БНР.
"Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясен. Той обаче не бива да бъде преувеличаван и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Захарова отдаде почит "към падналите в боя", но същевременно осъди случващото се според нея "катастрофално пренаписване на историята", по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.

"Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск", каза Захарова.
Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.
Руските власти и президентът Владимир Путин, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП.