Москва: САЩ са виновни за решението на Иран за ядрената програма

 Решението на Техеран да продължи да намалява ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) за ядрената програма на страната нямаше да бъде взето, ако САЩ бяха престанали да подкопават споразумението от 2015 г. и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".
„Започна доставката на газ за съоръжението във Фордо. Това нямаше да се случи, ако САЩ бяха намерили сили да спрат да подкопават резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, СВПД и съответно европейските страни по споразумението – да изпълнят обещанията си. Става въпрос за задължения“, подчерта Захарова.
Считано от 6 ноември, Иран започна нова, четвърта по ред фаза на намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано със световните сили през лятото на 2015 г. Това обяви държавният глава на страната Хасан Роухани по-рано рази седмица.
Съгласно думите му, Техеран ще започне да използва центрофуги в съоръжението във Фордо на 6 ноември. „Четвъртата фаза [намаляване на задълженията] ще започне с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо", поясни иранският президент.
Прекратяването на дейността в завода в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията за ядрените дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Съответното бе скрепено в договора за ядрената програма на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 г. Миналата година САЩ обявиха изтеглянето си от сделката, след което наложиха санкции на Иран. В отговор Техеран започна поетапно спиране на изпълнение на ангажиментите си по договора.
По-рано тази седмица бе обявено също, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет килограма на ден, повече от 10 пъти над нивото отпреди два месеца, когато страната се отказа от редица ангажименти по споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран. Иран също e разработил две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които преминава през тестове. Съответното съобщи Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.