Заклеймиха Навални и структурите му за „екстремистки“, докато режимът на Путин бие и мачка инакомислещите

Московският съд късно в сряда определи като „екстремистки” регионалните офиси на Навални и неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК), като им забрани да работят в Русия. А опозиционерът бе заклеймен като „агент“, който всъщност работел за САЩ, съобщи АФП.

Решението бе взето след като още през април прокурорите на Путин поискаха организациите на Навални да бъдат дамгосани като "вражески",  заявявайки, че групата планира въстание с подкрепата на Запада.

Режимът в Кремъл дори отиде още по-далече - преди парламентарните избори през септември депутатите приеха законови мерки, което забраняват на членовете и спонсорите на "екстремистки" групи да участват в изборите,  с други думи сподвижниците на опозиционера нямат право да се кандидатират за депутати.

Опасни ли са Навални и структурите му за националната сигурност на Русия, политическо оръжие на САЩ ли са?

Опасенията на Кремъл звучат като фейк, смехотворно, протниворечащи на свободата и демокрацията. Държавният департамент на САЩ нарече действието на Московския съд "особено обезпокоително" и заяви, че те са част от порочния модел в Русия за ограничаване на основните права на нейните граждани. 

Москва веднага премина в нападателна позиция, наричайки реакцията на Вашингтон „намеса на САЩ в руските дела“.

„Можете ли да си представите да видите такава мигновена реакция от Държавния департамент на местно или някакво друго вътрешно решение в друга държава?“, настървено коментира в интервюто, излъчено в YouTube и държавното радио, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Няколко часа по-късно те правят специално изявление. Това означава, че те са политически замесени в историята с Навални и по този начин Вашингтон разкрива своите "агенти". Те проявяват такава политическа ревност, защото тя засяга тези, които са контролирали, тези, които са подкрепяли политически и по други начини", продължава Захарова.

Думите й обаче звучат като манипулативни внушения и злостна пропаганда, която няма нищо общо с реалността. Цинично е да обвиняваш САЩ, че имат пръст в делата на опозиционния лидер само защото защитава основни демократични ценности и международното право. Истината, пред която режимът в Москва винаги си затваря очите, е че със своите действия той ежедневно и всячески се опитва да тормози и притиска инакомислещите, да потушава независимата политическа опозиция в Русия, да бламира  разследването на корупцията, която е обхванала като тумор целия руски политически елит и най-вече хората от обкръжението на президента Владимир Путин. 

Това се вижда пределно ясно както от САЩ, така и от Европа. Не случайно днес Европейският съюз денонсира решението на руския съд, определил като "екстремистки" политическите организации на Навални, като налага забрана да работят. Жозеп Борел излезе с изявление, в което казва, че това е политически ход, а не справедливо съдебно решение, чиято цел е "да премахне влиянието на политическите мрежи на Алексей Навални преди изборите за Държавна дума през септември и след това". Това е неоснователно решение, което потвърждава негативния модел на систематични репресии върху правата и свободите на човека, които са залегнали в руската конституция".

И тук изниква въпросът: По-малко „екстремистко“ ли е да бъдат грубо нарушавани и потъпквани изконни човешки права, да бъде упражняван психически тормоз и физически терор върху инакомислещи хора, да бъде хвърлен брутално в затвора човек, с изфабрикувани обвинения, след опит да бъде ликвидиран. Управляващите в Кремъл никога няма да признаят всичко това и с помощта на манипулации и цинични внушения ще доказват своите „законни“ и „справедливи“ действия, заявявайки нагло, че Навални е „агент“ на чужда държава, а организациите му „вражески“, защото работят за свалянето на режима на Путин.