Драмата "Жокера" с Хоакин Финикс грабва "Златен лъв" във Венеция

Режисьорът Тод Филипс коментира, че една от водещите теми, които засяга кинотворбата му, е "липсата на състрадание в света"

Хоакин Финикс, снимки: БТА

Хоакин Финикс, снимки: БТА

Мрачната драма "Жокера" на режисьора Тод Филипс за прочутия филмов злодей спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Хоакин Финикс, който пожъна възторжени похвали сред критиците по време на фестивала, играе вечния враг на Батман и проследява трансформацията му от уязвим самотник в самоуверен злодей.

"И накрая, разбира се, нямаше да има филм без Хоакин Финикс. Хоакин е най-свирепият, най-смелият и най-отворен лъв, който познавам", коментира режисьорът Тод Филипс.

Финикс "наследява" в образа на прочутия злодей Джак Никълсън, покойния Хийт Леджър и Джаред Лето. Актьорът не крие, че се е подготвял усилено, за да пресъздаде знаковия персонаж.

Филмът проследява произхода на персонажа и трансформацията му от осмиван самотник в уверен гримиран злодей. По времето, когато се развива действието, Брус Уейн - бъдещият супергерой Батман, е още дете.


Героят на Хоакин Финикс Артър Флек работи като клоун. Воден от желанието си да бъде стендъп комик, Флек имитира другите, но в крайна сметка сам се превръща в обект на подигравки. Отчужденият и крехък самотник, наричан Хепи от майка си, с която живее, постепенно започва да се трансформира в Жокера.

По думите на режисьора Тод Филипс една от водещите теми, които засяга кинотворбата му, е "липсата на състрадание в света".

Филмът очарова критиката, въодушевена най-вече от изпълнението на Хоакин Финикс, окачествено като "сензационно".