МС одобри Стратегия на електронното управление в НОИ за периода 2018-2025 г.

Правителството прие актуализирана Секторна стратегия за развитие на електронното управление в Националния осигурителен институт - „е-осигуряване” 2018-2025 г. и Пътна карта за изпълнението й. С приетите промени документът се синхронизира с актуализираната Стратегия за развитие на електронното управление в Република България 2019-2025 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

В обновената стратегия се въвеждат цели и принципи, заложени в новоприети стратегически документи на национално ниво, сред които Националната програма за развитие „България 2030“ и националния стратегически документ „Цифрова трансформация на България за периода 2020-2030. Отчетени са и измененията в нормативната уредба, произтичащи от промените в Закона за електронното управление и от последните изисквания на законодателството в областта на киберсигурността, включително мрежовата и информационна сигурност.

Стратегическите цели на документа са трансформиране на НОИ в цифрова администрация, електронно управление на държавното обществено осигуряване, базирано на данни и разработване и предоставяне на цифрови услуги в областта на социалното осигуряване и обмен на социално-осигурителна информация.