МВнР: България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи по повод сблъсъците между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах. Има жертви сред цивилното население и военните. И двете страни си отправиха взаимни обвинения.

"Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и нейните съпредседатели", се посочва още в съобщението.

Нов изблик на насилие в Нагорни Карабах - граничен район, който от десетилетия си оспорват Армения и Азербайджан. И двете страни твърдят, че другата първа е започнала сраженията.

Арменското министерство на отбраната съобщава за загинали жена и дете и унищожена азербайджанска военна техника - два свалени хеликоптера и три дрона и три унищожени танка. Ереван обяви военно положение и всеобща мобилизация.

Гледната точка на Баку е друга - азербайджански военни са били принудени да извършат контраофанзива, при която са унищожени 12 арменски противовъздушни батареи. В някои градове и райони в Азербайджан също ще бъде въведено военно положение.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян призова международната общност да не допусне ескалация на напрежението.

Никол Пашинян, министър-председател на Армения: "На ръба сме на избухването на война в Южен Кавказ с непредвидими последици, които може да надхвърлят границите на региона".

Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че армията днес е защитавала териториалната цялост на страната и обеща победа.

Илхам Алиев, президент на Азербайджан: "В последно време Армения редовното извършва военни провокации срещу Азербайджан. През юли наши военни и цивилни бяха убити след артилерийски обстрел от Товуз, на арменско-азербайджанската граница".

Европейски страни, сред които България, призоваха за прекратяване на огъня. Русия изрази готовност да посредничи. Турция отново заяви подкрепата си за Азербайджан и определи Армения като пречка пред мира.

Папа Франциск каза, че се моли за мир в Кавказ и прикани страните в конфликта да направят жестове на добра воля и братство.