МВнР на Русия заплаши Чехия

Мария Захарова

Мария Захарова

"Прага трябва да е наясно, че провокацията за предполагаемото планирано от руски дипломати отравяне на чешки политици ще има последствия в отношенията с Москва". Такова заявление направи на брифинг в сряда официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова, цитирана от вестник „Известия“, предава Фокус. 

„Изхождаме от това, че в Прага трябва много добре да осъзнават цялата сериозност на последствията от използването на такива методи за манипулация“, заяви тя. По-рано същия ден Захарова отбеляза, че Русия не иска да влошава отношенията с Чехия поради горните обвинения. Дипломатът добави, че чешките специализирани структури и ведомства трябва да представят факти или да опровергават подобни твърдения

На 27 април чешкото издание Respekt писа, че уж преди три седмици, определен мъж с руски дипломатически паспорт е пристигнал в Прага със смъртоносна отрова рицин в куфар. В статията се твърди, че мъжът е пристигнал в руското посолство, а целта му е била да отрови староста на квартала Прага-6 Ондрей Коларж и кмета на Прага Зденек Гржиб, които са участвали в събарянето на паметника на маршал Конев и кръщаването на площада пред руското посолство на името на Борис Немцов.

Данните за пристигането на определен дипломат в същия ден бяха потвърдени от говорител на чешкото външно министерство.

От своя страна руското външно министерство обяви публикацията за безпочвена нападка и изпрати нота до чешкото външно министерство. Руското посолство категорично отхвърли обвиненията, като посочи, че нито един дипломат не е пристигнал в Прага от март.

По-късно чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че ситуацията с обвиненията срещу Русия в подготовката на покушение срещу пражки чиновници не изисква остра реакция, като например експулсирането на руския посланик. В същото време ръководителят на чешкото контраразузнаване Ладислав Стича заяви, че Службата за сигурност и информация счита тази ситуация за изключително сериозна.