МВР привика бивши прокурори, Борисов притеснен, че може да е следващият

Бивши високопоставени прокурори са били привикани на разпит в МВР. Сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента е адвокат. Пред Нова телевизия Кокинов е потвърдил, че е бил на разпит. Според него става дума за проверка, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков.

По информация на БНР за разпит е бил извикан и някогашният шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Той напусна държавното обвинение в началото на мандата на Сотир Цацаров. Преди това бе и.д. главен прокурор за няколко месеца.

Сред извиканите за разпит има и следовател, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на ГД "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването", обясни тя.

Към момента няма официална информация от МВР.

Целта на проверката обаче бе "разкрита" от бившия премиер Бойко Борисов, който неочаквано се появи на пресконференция на ГЕРБ, за да се оплаче, че вероятно и него ще привикат, но след изборите.

"Изборите са след три седмици. Те трябва да ме викнат сега, има три седмици до седмици. Ще ви предупредят. Ще има панаир. Същото като с шкафчета. Аз съм се заклел в най-святото, че нямам злато в шкафчетата. Те ме издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха. Това е началото и края на един голям сценарий", заяви Борисов.

Борисов даде да се разбере, че вероятно става дума за проверка по стар сигнал за заплаха срещу него. Той бе споменат от Рашков преди няколко седмици. Министърът обясни как при него е дошъл човек и му разказал, че бил заплашен, че жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо.

Проверка на Mediapool показа, че след края на първия мандат на Борисов някогашният земеделски от неговия кабинет Мирослав Найденов е обвинен за обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов.

Прокуратурата обяснява, че целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД. Това се е случило три години преди повдигане на самото обвинение и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица.

Досега от МВР не са потвърдили, че става дума за т.нар. "кабиналски сигнал" срещу бившия премиер. Самият той отговори с ирония и заяви, че още не са го обвинили само, че е изял човек на филета.

В петък обаче бившият премиер се оплака, че му готвят разпит малко преди вота.

"Поразучих малко и разбрах, че викат на разпити заради сигнал от 2009 г. Този човек, за когото твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой бил уволнен през 2009 година и аз трябва да си спомня дали някой е идвал тогава при мен", заяви той.