МВР върнало на Анкара турски политик преди решение на съда

Съпартийците на Селахатин Юрюн определят действията на българските власти като "международно пиратство"

Турски гражданин е върнат на Анкара, след като е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за незаконно влизане в България. В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град. Съпартийците му определят действията на българското правителство като „международно пиратство“, съобщи Би Ти Ви.

Става въпрос за Селахатин Юрюн. В края на миналата година търси политическо убежище у нас. Това става няколко месеца след местния вот в Турция, на който се е явил като кандидат за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Шърнак е размирен район, където често турските власти влизат в сблъсъци с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите. У нас молбата на Юрюм за закрила е отхвърлена от Държавната агенция за бежанците.

„От датата на влизането в сила на решението, лицето вече не е в производство за международна закрила и не се ползва с правата на търсещ международна закрила, сред които и правото да пребивава на територията на съответната държава“, казват от Държавната агенция за бежанците.

Турският гражданин обжалва решението пред съда, който определя, че жалбата е редовна и допустима. Но 11 дни преди да се проведе заседанието на административния съд, насрочено за 29 септември - МВР връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

От МВР посочват: „От извършените проверки в информационните масиви, за лицето е установено, че е с отказан статут на бежанец. За евентуално висящо дело не сме уведомени нито от него, нито от негов защитник“.