На 10-то място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Лицата, приемани за болнично лечение, ежеседмично нарастват с 1/3

В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Участват: зам.-министър д-р Бойко Пенков, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и. д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева.

На 10-то място сме в ЕС по смъртност от коронавируса и на 4-то място на Балканския полуостров, обявиха от МЗ. Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15%, което значи, че сме далеч от колективния имунитет.

За 14 дни се отчита увеличаване на броя на заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица. 

Най-висока смъртност има при лицата над 90 години. Между 80 и 89 г. са 20%, между 60-69 г. са 5%, които са с тежко протичане и завършват с летален край. Имаме нарастване на заразените във всички възрасти, най-вече между 20 до 60-годишните. 
При учениците в гимназиален курс – между 15 и 19 г. имаме увеличаване на заболеваемостта, между 10 и 14 годишните имаме увеличаване, не като процент, а като абсолютни бройки, съобщиха от МЗ.

Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, ежеседмично нарастват с 1/3. Доста сигнали постъпваха за проблеми и трудности при приемането на хората в болници.