На 14-и ноември става ясно кой ще е новият главен прокурор

Членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график, предложен от Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата, предаде БНР. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.
Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.

Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран. 
Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.