На 17 септември София празнува с изложби, безплатни музеи, музика и приказни герои

На 17 септември – деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. Денят на София ще бъде отбелязан с редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Като начало по повод празника общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век.

Водата в София идва от язовир „Искър“. Проектиран и построен от най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов. Роден през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов – герой от Балканската и Междусъюзническата войни, като достоен син Иван Иванов записва Военното училище в София, но после е приет в Техническия университет в Мюнхен, Германия, където завършва хидроинженерство през 1915 г.

Иван Иванов е само на 27 години, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод.

За строежа на това сложно водно софийско съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод. На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион „Юнак“ и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва като гейзер.

И още в градинката пред Националната библиотека пък любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари - Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът освен за София е и по случай 100 години от рождението на писателя и 20 години от създаването на Учебен комплекс „Джани РоДари“.

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

Мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от кв. Красно село до кв. Хаджи Димитър, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно. На различни метростанции във флашмоба, изненадващо ще се включват артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите, „мотрисата-фантом“ ще разчита на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.