На 3 март българите са разединени – Национален празник или преклонение пред чужда сила?

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март. Честваме 143 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Денят обаче остава спорен - дали страната ни не става заложник на друго робство, след войната, която Руската империя печели срещу Османската? Дали нашите освободители не се превръщат в новите поробители, които и до днес са имплантирали своите агенти в страната ни? 

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по отбелязване на Националния празник на България 3 март на Шипка. В 11.30 часа държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка. Държавният глава ще произнесе слово по случай Националния празник на България – 3 март.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно са под патронажа на председателя на парламента. Тази година по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, във връзка с нарастване броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, няма да се проведе тържествен митинг на заветния връх.

В 9,30 часа председателят на парламента ще присъства в Габрово на отслужване на панихида в църквата „Успение на Пресвета Богородица“. След това Цвета Караянчева ще бъде на издигането на националното знаме на пл. „Възраждане“.

В 11.30 часа на връх Шипка председателят на Народното събрание ще отдаде почит пред паметта на героите, жертвали се за България. Цвета Караянчева ще поднесе венец на Паметника на свободата и ще сведе глава пред подвига на смелите защитници на върха.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с граждани, дошли да се преклонят пред героите и да отбележат Националния празник.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Националният военноисторически музей отбелязва 3 март с любопитни истории и филми за пътя към свободата.

На 3.03.2021 г. се организира автобусна линия №505, която ще движи до парк-музей „Врана“. Автобусите ще се движат при следния маршрут: пл. Орлов мост – Парк-музей „Врана“ по разписание, съответно: първи курс от пл. Орлов мост – 09.30 часа; последен курс от парк-музей „Врана“ – 17.35 часа.