Набедиха Меркел в алкохолизъм

Депутатът от Бундестага Петер Бистрон поиска канцлерката да се подложи на медицински преглед

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Канцлерката Ангела Меркел най-вероятно има здравословни проблеми заради злоупотреба с алкохол. Това заяви депутатът от Бундестага от партията “Алтернатива за Германия” Петер Бистрон, цитиран от руски медии.

“В Бундестага, както и в цялото германско общество, започват да се чуват слухове: предполагаемото треперене на канцлера е признак на алкохолизъм и може би дори на болестта на Паркинсон”, заяви Бистрон. Депутатът поиска канцлерката да се подложи на медицински преглед, за да има представа за последиците, които трябва да се очакват за нея и за цяла Германия, ако здравето ѝ се влоши.

Във вторник германската канцлерка отново остана седнала при изпълнението на национални химни на посрещането на премиерката на Молдова Мая Санду. Протоколът за посрещане на чужди лидери бе променен миналата седмица след три инцидента, при които тялото ѝ видимо трепереше. Този път канцлерката не показа признаци на нестабилност, но си беше скръстила ръцете за по-голяма сигурност.

Меркел, която днес навършва 65 години, каза миналата седмица, че психологическо влияние от първия епизод на треперене в средата на юни било причина за следващите два случая. Тя добави, че ще трябва да живее с това известно време, но увери, че няма никаква причина за безпокойство. Графикът на публичните ѝ ангажименти остава все така натоварен.

В неделя по време на националния празник на Франция Меркел бе забелязана да диша тежко пред журналисти. Говорителка на канцлерката тогава каза, че причината е, защото Меркел е трябвало бързо да изкачи стълбите, за да се появи навреме пред медиите.

На 10 юли канцлерката за пореден път започна да трепери на официално събитие - на среща в Берлин с финландския премиер Анти Рине. За първи път подобно нещо ѝ се случи на 18 юни, когато ѝ гостува украинският президент Володимир Зеленски. Тогава канцлерката неочаквано за всички започна силно да трепери. На 27 юни същото ѝ се случи на прием при германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се Ангела Меркел да започне годишния си летен отпуск по-късно този месец.