Над 120 хиляди души в Грузия участваха в "Марш за Европа"

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на Грузия в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, дни след като Европейската комисия препоръча отлагане на кандидатурата на Тбилиси, предаде АФП.

Размахвайки грузински, украински и европейски знамена, хилядите демонстранти заляха главната улица в столицата Тбилиси.

Това се смята за най-голямата демонстрация в страната от десетилетия, най-малко 120 000 души се включиха в нея, сочи оценка на АФП на базата на видеозаписи, заснети от дронове.

На "Марша за Европа", както бе кръстена проявата, мнозина носеха плакати "Ние сме Европа", докато изпълняваха химна на ЕС - "Одата на радостта".

Митингът бе иницииран от водещите продемократични групи и подкрепен от всички опозиционни партии и имаше за цел да "демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности".

„Европа е исторически избор и стремеж на грузинците, за който всички поколения са давали жертви“, заявиха организаторите на митинга във Фейсбук.

Един от организаторите – активистът за човешки права Шота Дигмелашвили, прочете манифест, обявяващ нов митинг в петък, и стартирането на "ново народно движение", което ще включва опозиционни партии, но ще бъде доминирано от граждански активисти.

„Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на мирната съпротива ще помете всички онези, които извеждат Грузия от релсите на европейския ѝ път", каза той.

"Народният гняв ще бъде насочен срещу (основателя на управляващата партия) олигарха Бидзина Иванишвили", за когото се смята, че проваля членството на страната в ЕС, посочва АФП.

В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да предостави статут на кандидат на Киев и Кишинев. До края на годината ЕС ще преценява дали и как Грузия отговаря на редица условия за статут на кандидат-член. В понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че Грузия трябва да извърши повече реформи, преди да може да се присъедини към блока.