Повечето европейци подкрепят приема на мигранти, бягащи от насилие и война

Но са критични към начина, по който ЕС се опита да реши проблема с наплива на мигранти

Повечето европейци подкрепят приема на бежанци, въпреки че голяма част от тях не одобряват начина, по който Европейският съюз управлява рекордния приток на мигранти, достигнал връхната си точка преди три години. Това показа проучване на изследователския център "Пю", проведено в месеците май и юни 2018 г. в 10 държави (Испания, Холандия, Германия, Швеция, Франция, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Унгария), предаде "Ройтерс".

Според изследването над 80% от хората в Испания, Холандия, Германия и Швеция подкрепят приема на мигранти, бягащи от насилие и война. Одобрението е високо също във Франция и Великобритания – съответно 79 и 74%. Дори в Гърция и Италия, основните държави, през които влизат мигрантите, изследването установява, че мнозинството от анкетираните продължават да подкрепят приема на бежанци – съответно 69 и 56%. Най-ниско е одобрението в Унгария (32%), следвана от Полша (49%).

Проучването показа, че много европейци са критични към начина, по който ЕС се опита да реши проблема с наплива на мигранти.

Около 92% от гърците, 78% от италианците и 66% от германците и британците изразяват неодобрение към управлението на кризата от страна на ЕС.

Извън Европа Мексико, Канада и Австралия показват високо одобрение за приема на мигранти (съответно 79, 74 и 72%). В САЩ и Япония подкрепата е 66%.