Надъхват руснаците в любов към родината с танк от Втората световна война

Москва купи 30 стари танка Т-34 от Лаос, за да ги използва във военни паради, ще ги излага и в музеи

Русия купи 30 стари танка Т-34 от Лаос. Бойните машини са били на въоръжение доскоро и са в пълна изправност. Те ще бъдат използвани във военни паради, за снимки във филми и излагани в музеи.

Легендарният Т-34 става символ на победата на СССР над нацистка Германия. Дори и след войната се провежда по лиценз в много страни и участва в много конфликти по света.

Непосредствено след Втората световна война постепенно е заменен от Т-54, а по-късно и от доста по-успешния Т-55. Т-34 обаче остава на въоръжение дълги години в много армии по света.

Покупката на старите машини съвпада с излизането на екран на патриотичния военноприключенски филм със заглавие „Т-34”. Само за две седмици от 27 декември лентата би всички рекорди на киноразпостранението в Русия.

Приходите от продажби на билети за филма надминаха 1,3 млрд. рубли, или близо над 16 млн. евро. Руското министерство на културата представи лентата като „драматична история за бягството на затворник от нацистки концлагер в опит да спаси живота си, любовта си и предаността си към отечеството”.

Интересът към филма е толкова голям, че кинокритиците още отсега го определят като киносъбитието на годината.