Надежда Йорданова: Пропускът с личните данни от регистъра "БУЛСТАТ" е от 2005 г.

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова

"През последните дни във фокуса на общественото внимание беше поставено, че в регистъра на БУЛСТАТ са видими лични данни. Тези норми са въведени от 2005 г. и пропускът не е отстранен. Тези данни са били видими през целия този период. Готвят се законодателни промени, с които всичко това да бъде променено". Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред БНТ. 

"Регистър "БУЛСТАТ" е аналог на търговския регистър за онези лица, които не са вписани по определени причини като търговски лица. Той работи и към този момент. Направен е анализ на трафичния анализ и не са установени злонамерени действия", каза още Йорданова. 

"Запозната съм с писмото на Иван Гешев до редица институции в ЕС. В България има институционален проблем. Главният прокурор трябва да е магистрат и да изпълнява задълженията си ефективно. Аз очаквам, каквото и решение да вземем за ВСС, да бъде с ясни аргументи. Ако те са мъгляви, ще бъде лош знак както за ВСС, така и за обществото. ", каза още Йорданова и допълни, че настоява за по-ефективна работа на ВСС. По думите ѝ в момента се обсъждат промените в закона за КПКОНПИ.