Двама творци за днешното поздравление на Радев: Ако е по-удобно да изглеждаш глупав, изглеждаш такъв

Едни хора се правят на по-народни, отколкото са, заяви Надежда Захариева

Румен Радев

Румен Радев

Като заместник-министър Надежда Захариева се е борила за намаляване на ДДС на книгите. Тогава обаче не е успяла да го извоюва. Това призна поетесата в предаването „Неделята на NOVA”.

На 24 май Захариева и публицистът Иван Стамболов – Сула коментираха темите за културата и четенето на книги.

„Има най-различни книги. Ако направим една статистика, ще се окаже, че над 90% от книгите са някакви пълни глупости – за магии, учения, лъжеучения. Не съм сигурен доколко трябва да бъде поощрявано тяхното четене”, коментира Иван Стамболов - Сула. „Затова трябва да раздробим ДДС още повече и Вазов да е с 5% ДДС, Димитър Димов – с 6%”, допълни той.

„Книгата е уникално развлечение, при нея човек може да си спре сам времето”, смята още публицистът.

Двамата коментираха и изказването на президента: „Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието”.

И двамата определиха тези думи като клиширани.

„Какво значи, че думите са домът, в който живеем? Думите са израз на нашите чувства, мисли и идеи. Не са домът, в който живеем. Много по-важно е съдържанието”, коментира Стамболов. „Не се наемам да коментирам какво е искал да каже президентът”.

„Наистина тези думи на президента ми звучат като едно клише”, допълни Надежда Захариева. „Шопенхауер е казал, че искаме да изглеждаме някакви и ако е по-удобно да изглеждаме по-глупави, изглеждаме такива. Човек се движи от изгодата, която има. Не винаги думите, които казва, са тези, които мисли”, смята Захариева. „Едни хора се правят на по-народни, отколкото са. Това е опасно, защото може да не се харесат на интелектуалците”.

„Харесала съм си една древна китайска мисъл: Думите са следите от стъпките на мисълта”, коментира поетесата. „Не знам какво е искал да каже президентът. По-страшното, което аз виждам в тези думи, е, че може би невежеството е по-удобно на човечеството”.

„Дали политиците говорят това, което хората искат да чуят? Отговорът е да. Това се нарича популизъм”, коментира Иван Стамболов. „Колкото по-безпросветен е един народ, толкова по-големи глупости иска да чуе и политиците му ги казват”.