Надгробни могили и останки от Римската епоха открити по трасето на АМ "Хемус"

За 2021 година са предвидени 5 мил. лева за археологически проучвания по големите пътни проекти

снимка: АПИ

снимка: АПИ

През 2021 г. за археологически проучвания по протежението на изграждащите се големи пътни проекти у нас ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв., колкото са дадени и през м. г., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала "Хемус", както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на северния обходния път на Бургас.

През м. г. по трасето на автомагистрала "Хемус" между 122-и и 189-и километър са проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, Римската епоха и Средновековието, както и надгробни могили. Направени са спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътната връзка с път I-4 край местността "Боаза".

Единият от проучваните обекти е установен в края на 2019 г. Счита се, че той е от римския период, от средата на II до средата на III век. Вторият обект е регистриран като ранносредновековен металургичен център.

По трасето на магистралата от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Каленик" са проучени 11 археологически обекта. Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Извършени са и наблюдения на участък 1 - от пътен възел "Боаза" до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци", и участък 2 - от края на пътен възел "Дерманци" до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец при пътен възел "Каленик".

Издирвани са археологически обекти и в участъците 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел "Плевен" при пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел на автомагистрала "Хемус" в област Велико Търново. Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на "Хемус" на територията на област Шумен.

Открити са структури от Късната бронзова епоха и Халколита, както и още два обекта - единият от римската епоха III-IV в. сл. Хр., а вторият - от ранното средновековие IX-Х век. По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-о до I-о хилядолетие преди Христа.

Има и материали от римската епоха и от османския период. Започна проучването на четири от тях, като се очаква през 2021 г. то да продължи, както и да бъдат проучени останалите материали. Един обект от късната античност е проучен по трасето на път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път. Археолозите са изследвали и обект при 36-и километър на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост". Той е регистриран при археологическото наблюдение, извършвано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха.