Надигналите се плочи по "Граф Игнатиев" бяха сменени днес

Според експерти причината е "температурно разширение на напречните отводнители"

Плочите по трамвайното трасе на площад "Славейков", които се надигнаха от топлото време в неделя, днес бяха сменени. На третия ден от появата на дефекта работници на фирмата изпълнител "Джи Пи груп" отстраниха повредата между релсите.

Причината да се надигнат плочи по трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Славейков" е "температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите". Това е заключението на инженерите експерти от общинска дирекция "Транспортна инфраструктура". Температурите в събота и неделя в София доближиха 30 градуса, показа справка в синоптичните бюлетини.

Проектант на подмяната на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" е общинското дружество "Софинвест". То бе пуснато в експлоатация през декември 2018 г., а не преди 10 дни, заяви Георги Гигов, проектов мениджър на фирмата - изпълнител на ремонта. Пред Би Ти Ви той подчерта: "Като изпълнител сме част от един процес, който включва проектиране и избор на материал. В качеството си на изпълнител сме длъжни да изпълняваме зададения ни проект и го направихме."

Той съобщи, че фирмата изпълнител не приема наложената санкция от 280 000 лева от кмета Йорданка Фандъкова. "Джи Пи груп" е изявила готовност да използва всички законови възможности да докаже неправомерността на санкцията, съобщи БНТ в понеделник.

През декември 2018 г. тогавашният зам.-кмет по транспорта на Столичната община Евгени Крусев подаде оставка заради шумо- и виброизолационните подложки, монтирани под релсите на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Крусев беше възложител на обществената поръчка за фирма - изпълнител на ремонта, спечелена от "Джи Пи груп".