Наемници, "спортистки" и приятели на Путин: Тайната клиника свързана с дъщерята на руския президент

"Согаз" може да бъде наречена "клиниката на кооператива "Езеро"

Колаж: Радио "Свобода"

Колаж: Радио "Свобода"

Марк Крутов, Сергей Добринин, радио "Свобода"

Медицинският център "Согаз" в Санкт-Петербург, свързан с голямата дъщеря на Владимир Путин не само безплатно лекува наемниците от ЧВК "Вагнер", както още през 2020 година съобщи агенция Reuters. Едновременно с това, клиниката обслужвала и най-близките приятели на руския президент, ръководителите на Съвета за отбрана, председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и други представители на руската управляваща върхушка - включително хората, които са смятани за номиналните собственици на "двореца на Путин". А освен това в клиниката са правени изследвания за СПИН, хепатит и сифилис на загадъчни "спортистки", които по информация на работещите в клиниката всъщност са елитни проститутки.
Източник, чието име ние не можем да съобщим от съображения за неговата сигурност, потвърди пред нас информацията на Reuters, че в клиниката се лекуват наемници от ЧВК "Вагнер". Той също така ни разказа, че голяма група наемници е постъпила за лечение през февруари 2018 година – по същото време, когато "вагнеровци" са разбити от американските войски в района на сирийския град Дейр-ас-Зор. 
Тогава, в тричасов бой загиват, по различни оценки, неколкостотин руски наемници.
По думите на източника на Радио "Свобода", лечението на оживелите "вагнеровци" е било 

строго засекретено

"Преди да ги докарат при нас на администраторите в приемното отделение беше заповядано регистрацията, лечението и изобщо пребиваването им в клиниката да бъде строго конфиденциално, да не им се искат паспорти, данните да се попълват само по тяхна устна информация. Веднага щом ги докарат, вратата на приемната да се заключи, да не се пуска никой и да се отвори чак след като бъдат настанени по стаите.
Отначало, през 2016 година, ги настаняваха на  VIP-етажа на болницата, за да не се засичат с другите пациенти, след това ги преместиха на третия, до реанимацията, където има най-малко външни хора, в кабинет, преоборудван като болнична стая.
Някои от тях бяха прехвърлени във ВМО, но периодично ги докарваха при нас за преглед и консултация".
Източникът ни добавя, че всички "вагнеровци" са били "прикрепени" директно към нейния директор Владислав Баранов. 
Именно чрез Баранов клиника "Согаз" е свързана с дъщерята на Владимир Путин Мария Воронцова: както писа през 2919 година ВВС Баранов е съсобственик на компанията "НОМЕКО", стояща зад строителството на многофункционалния медицински комплекс "Согаз" в Санкт Петербург. Акционер на  "Номеко", според официалните документи е Мария Владимировна Воронцова. Със "Согаз" е свързан и племенникът на Владимир Путин Михаил Шеломов.
"Веднъж, по време на моята смяна, охраната буквално изтика на улицата пациент, записан за ЯМР. Той започна да бие по вратата с юмруци и да крещи: "Аз съм VIP-пациент!" Това беше през пролетта или началото на лятото на 2016-та. Тогава докараха шест или седем души, всичките с огнестрелни рани. Те идваха при нас като застраховани пациенти, но на мястото на застраховката трябваше да пишем "БВВ", тоест, прикрепени директно към генералния директор Баранов В.В. 
Във вътрешната преписка ги наричаха "спецконтингент". 
Още една голяма "партия" пристигна през февруари 2018-та".
По думите на източника, един от пациентите на "БВВ" бил наемник от "ЧВК Вагнер" с фамилия "Матросов" – "вероятно, командир, или особено отличил се". 
Матросов, който бил ранен в крака имал връзка с една от медсестрите на VIP-етаж, и през 2019 година тя родила от него дете. 
На сайта "Миротворец" има само един човек с името Матросов, който служи в ЧВК "Вагнер", разузнавач, помощник-гранатометчик от първи разузнавателно-щурмови взвод. Източникът ни потвърди, след като видя снимката му, че става дума за същия човек.
След 2020 година, след публикации в пресата за лечението на "вагнеровци" в клиниката, достъпът до електронните медицински досиета на пациентите бил закрит за всички, освен за непосредствено лекуващите ги лекари.
В клиника "Согаз" са се лекували не само руските наемници от ЧВК "Вагнер" – на съседните с тях етажи били разположени представители на най-високите етажи на руския управляващ елит.

Радио "Свобода" разполага с три скрийн шота от административната система на клиниката със списъци на VIP-пациенти, така наречените "супер-VIP". За тях в клиниката имало създаден специален отдел, те били обслужвани само от определени лекари, заради тях по всяко време били на разположение на-добрите специалисти, а останалите пациенти трябвало да чакат, дори, когато ставало дума за спешни случаи.
"Част от списъците са само с инициалите на пациентите - те са на хора, които е трябва да бъдат засекретени. Медицинските им картони са били недостъпни за останалата част от лекарите и персонала. Всички те били в "червената таблица": специална идентификация като червено е най-високата степен на VIP, след това розов, син и така нататък", разказва източникът.
По инициалите и датите на раждане обаче е възможно да бъдат определени личностите на "супер-vip" пациентите.
Фактически клиниката "Согаз" може да бъде наречена 

"клиниката на кооператива "Езеро"

Знаменитият кооператив създаден през 1996 година от Владимир Путин и най-близките му приятели, за да си построят вилно селище на брега на Комсомолското езеро край Ленинград.
В "червения" списък на VIP-клиентите на клиника "Согаз", освен Юрий Ковалчук и Сергей Фурсенко, са и съпругана на Ковалчук - Татяна, президентът на "Национална медия група" Кирил Ковалчук, племенник на Юрий Ковалчук, а също така Иля Йосифович Клебанов, пълномощен представител на Путин в Северо-Западния федерален окръг, и председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко.
Още един политически супер-VIP е Любов Совершаева, наричана "сивия кардинал" на Сантк Петербург, която в момента е заместник на Клебанов в Северозападния федерален окръг. 
Двама са представителите на "силовия блок": Павел Алексеевич Волгин, ръководител на Федералната служба за охрана. Вторият е тайнственият Леонид Георгиевич Степанов. В откритите източници има само едно споменаване на човек с такова име - на сайта на спортния клуб "Отдушина". 
"Отдушина" е създадена през 1959 година със заповед на председателя на КГБ като секция за занимания с физкултура и спорт за висшето ръководство на КГБ.
Някои от имената в списъка на пациентите на "Согаз" фигурират в антикорупционните разследвания, но в качеството им на "номинали".
През пролетта на тази година изданието "Събеседник" публикува продължение на разследването си за "двореца на Путин" в Геленджик.
Журналистите са стигнали до извода, че дворецът принадлежи "в по-голяма степен на Ковалчук, отколкото на Ротенберг (който твърди, че е собственик на обекта), и повече на Путин, отколкото на Ковалчук".
В разследването се споменават две фирми: "Возрождение морских традиций" (Възраждане на морските традиции) и "Развитие традиций русской авиации" (Развитие на традициите на руската авиация). На първата от тях принадлежи яхтата "Шеллест", свързвана с пристанището на двореца.
Генерален директор и на двете компании е слабо известният Денис Андреевич Разгуляев, роден през 1981 година, който също е сред пациентите в "червения списък" на "СОГАЗ" – както и съучредителят на "Возрождения морских традиций", мениджърът на банка "Россия" и приближен на Юрий Ковалчук - Дмитрий Мансуров. 
Изданието обръща внимание на връзката на Денис Разгуляев с "кесията на Путин" Сергеем Ролдугин.
Ирина Веселова, срещу името на която стои бележка VIP с четири удивителни "!!!!", също многократно е споменавана в материалите от разследването.
Тя е член на управата на "Возрождение морских традиций", освен това управлява ООО "Стандарт", която пък притежава групата "Бином". На тази група формално принадлежи "дворецът на Путин" в Прасковеевка. Както твърди "Собеседник", фактически и "Стандарт", и "Возрождение морских традиций", и "Развитие традиций русской авиации" влизат в групата "Бином", която в действителност контролират Юрий Ковалчук, Генадий Тимченко, Михаил Шеломов и други приближени на руския президент – включително и Светлана Кривоногих, за която се твърди, че е майка на извънбрачната дъщеря на Владимир Путин - Луиза Розова.
В списъка на "обикновените" випове има немалко достойни за споменаване имена, както и хора, пряко или косвено свързани с кооператива "Озеро".
В списъка е и Теймураз Болоев, в миналото пивовар, а сега - генерален директор на строителната фирма "Олимпстрой", станала известна с поръчките за олимпиадата в Сочи. Белоев е близък с Путин още от 1991 година, когато двамата тренират в един и същи клуб по джудо.
Любопитното е, че в обикновения, а не в "супер VIP"-списъка са шефът на "Газпромнефт" Александър Дюков и губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко.
Някои от имената в списъка за "загадъчни" – например, Дмитрий Исаакович Гейлер. Номерът на медицинската му карта е 199, тоест, той е регистриран в клиниката преди абсолютното мнозинство от останалите "випове", срещу името му стои бележка 

"супер VIP"

Странното е, че човек с точно такова име и дата на раждане през 2017 година си е търсил работа като личен шофьор със заплата от 40 хиляди рубли (приблизително 600 долара), а на снимка в интернет стои редом с Chevrolet Aveo, която струва около 20-25 хиляди долара.
И накрая - още една секретна категория пациенти на клиниката са определена група млади момичета и жени, които отначало са отбелязани като 

"Код 1",

 а по-късно – "женски спорт".
"В клиниката постоянно идваха някакви девойки, които на рецепцията се идентифицирали със специална кодова дума. Отначало това беше "Код 1", а след това стана "женски спорт". Те даваха кръв за изследвания за ХИВ-СПИН, сифилис, хепатит и понякога преминаваха бързи прегледи и изследвания при гинеколог", разказа нашият източник.
Правилата за прием в клиниката, за разлика от "вагнеровци" са съвсем други: служителите на клиниката непременно трябвало да проверят и копират паспорта, непременно страницата със снимката, да впишат в медицинския картон малкото име, бащиното и фамилията, датата на раждане и да оставят бележка "женски спорт".
"На копието на паспорта трябваше да напишем датата и часа на посещението, своето фамилно име и да се подпишем. След около час трябваше да проверим резултатите от изследванията и да ги нанесем в картона и върху копието от паспорта. За посещението и получаването на резултатите от изследванията на тези пациентки трябваше незабавно да съобщаваме на старши администратора, който на свой ред беше задължен незабавно да се отчете с СМС лично на генералния директор Баранов: Еди коя си е отрицателна или пък положителна", разказва източникът ни.
"Те идваха постоянно, но особено чест в края на седмицата, в петъците, но се е случвало да идват и през нощта в приемното отделение. На Баранов трябваше да се изпращат съобщенията всеки път, дори и през нощта. И той винаги отговаряше: "Ок". Няма съмнение, че това беше именно генералният директор, тъй като на същия номер сме звънели или писали по други въпроси".

Както и нашият източник, ние можем само да предполагаме, че "спортистките" всъщност са елитни проститутки.
Косвено за това свидетелства случайно наблюдение направено от нашия източник:
"Те би трябвало да правят тези изследвания единствено с цел да се установи дали са годни за "работа". На някои се правеха гинекологични анализи, за някои трябваше да се потвърди дали са девствени. Понякога те бяха съпровождани от някакви хора, които следяха пробите да бъдат дадени именно от това момиче, за да няма подмяна. Те не приличаха на спортистки - бяха най-различни, сред тях имаше и доста пълни. Основно са млади, до 20 години, понякога дори непълнолетни. Имаше няколко случая, когато с този код идваха доста възрастни жени, което ни изненадваше.
Веднъж по време на мое нощно дежурство пристигнаха трима - две момичета и младеж. Момичетата дадоха проби за изследването и си тръгнаха. След няколко дни, вече в дневна смяна, излязох на обяд и видях странна компания: същият този младеж с по-възрастна жена, облечена добре и делово, и някакво момиче. Те и поръчаха обяд, платиха го предварително и си тръгнаха.
На въпросите, които задавахме на ръководството: що за момичета са това, ни отговаряха уклончиво, че всъщност са спортистки.
Копията от паспортите им се пазеха в отделни папки, веднъж месечно ги вземаше служител от финансовия отдел. Всички тези пациентки след това биваха "преименувани", а истинските им фамилии сменяни в базата данни и всички ставаха "Шпицберген".
Радио "Свобода" изпрати в клиника "Согаз" въпроси - наистина ли там са лекувани бойци от ЧВК "Вагнер", действително ли техни VIP-клиенти са хората от списъка, с който разполагаме, наистина ли има група пациентки  с кодово име "женски спорт".
Отговор на въпросите си не получихме.

Превод: Faktor.bg