Румен Радев награждава журналистки от ДС, спря им фотосесията в Гербовата зала (видео)

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава трима български журналисти. На официална церемония в Гербовата зала за „Дондуков“ 2 високото отличие получиха Даниела Кънева, проф. д-р Лилия Райчева и 95-годишния Милен Гетов, дали своя значим принос в българската журналистика, отстоявайки високи художествени и нравствени стандарти навсякъде, където са работили. 

Даниела Кънева дръпна продължителна реч, в която похвали президента и сравни професията на журналистите с тази на пилотите.

"За мен е чест да връча отличия на едни от най-авторитетните имена", започна на свой ред Румен Радев, но не предполагаше какво го очаква.

Наградените се наредиха около държавния глава за снимки, но накрая трябваше да подканва журналистките да си ходят. Те тъкмо бяха застанали за снимки и започнаха да си свалят маските, когато Радев им прекъсна фотосесията. 

Припомняме, че през 2014 г. Комисията по досиетата обявява, че проф. Лилия Райчева е била секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Сандра“. През 2016 г. в архивите на бившите комунистически служби изплува и името на Даниела Кънева. Остава обаче загадка защо президентът раздава награди на колеги, които са били активна част от репресивния апарат, но в същото време отказва да подпише решението на Даниел Митов за посланик в Румъния. Бившият външен министър не е съден, няма криминално минало и отговаря на профила за посланик. Румен Радев неслучайно показа юмрук пред БНТ след последното му ТВ участие, с което показа, че няма да спре войната с "Дондуков" 1.