Наказаха Евгения Банева в ареста

Срещу Банева има заведено дело за клевета от основна свидетелка на прокуратурата

Евгения Банева

Евгения Банева

Три месеца бизнесдамата Евгения Банева няма да има право да получава хранителни пратки в ареста. Наказанието й е наложено наскоро, защото е отказала да изпълни разпореждане на съдия. Това съобщи пред "24 часа" адвокатът й Татяна Дончева. 

 “Срещу Банева има заведено дело за клевета от основна свидетелка на прокуратурата. По това дело моята клиентка е упълномощила адвокат, съдът обаче е поискал принудителното ѝ довеждане, защото държи да я попита: “Упълномощили ли сте адвокат?”. При положение, че по делото се явява адвокат с пълномощно от Банева”, обясни ситуацията Дончева.

Наложило се съдебни полицаи да отведат принудително Банева в Софийския районен съд.

Адвокат Дончева заяви, че Евгения Банева има здравословни проблеми в ареста. Тя трябва да консумира само сурови ядки заради щитовидната жлеза, но към момента има достъп само до печени. 

В понеделник Банева се изправи пред специализирания съд с нова молба да бъде освободена,която бе отхвърлена. 

"Има доказателства за част от престъпленията, в които е обвинена", каза съдията.

Евгения Банева е обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари, в която участва и свекърва ѝ Мария и която е ръководена от съпруга ѝ Николай. Едно от обвиненията срещу Банева и мъжа ѝ е, че са присвоили 84 млн. лв. от предприятията “Полимери”, Химически завод “Панайот Волов”, “Елма” и “Топлофикация Казанлък”. В друго обвинение, прокуратурата твърди, че Банева и близките й са открили данъци над 2 милиона и половина лева. 

За 12 г. Баневи придобили имущество за 589 млн. лв. от данъчни престъпления и пране на пари, гласи обвинението.