НАП установи липсата на повече от 240 млн. лева касови наличности

Национална агенция за приходите е установила липсата на близо 240 млн. лв., които фирми са декларирали, че държат в наличност. Това са показали проверките в над 2100 фирми, описали във финансовите си отчети за 2019 г., че държат в брой суми над 100 000 лева.

Инспекторите са започнали проверките през юни преди изтичането на срока за подаване на финансовите отчети за 2020 г. 

При 271 от дружествата са установени несъответствия за близо 216 млн. лв., т.е. тези пари липсват във фирмените каси. За други 33 фирми данъчните са открили необосновани липси за общо 27,8 млн. лв., като при тях проверката продължава.

Наред с контролната кампания на място, НАП изпраща и писма на фирмите, с които ги уведомява, че могат доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са налични в касите им. Електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП са получили 11 588 рискови дружества.

Много от тях са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново, съобщават от НАП.

Още през юни тогавашният финансов министър Асен Василев съобщи за 13 000 фирми декларирали, че държат на каса близо 4 млрд. лв. Подобни големи cyми в бpoй във фиpмитe ca пpeдпocтaвĸa зa ĸopyпция и ĸyпyвaнe нa глacoвe пo избopитe, коментира тогава Василев.