Напрежение в ивицата Газа: Израел отвърна на изстреляна ракета с бойни самолети

Израелски бойни самолети и хеликоптери атакуваха военните позиции на радикалното палестинско движение Хамас в ивицата Газа в неделя в отговор на ракета, изстреляна в Израел в събота вечерта, съобщава армейската пресслужба, цитирана от ТАСС.

"По-рано беше изстреляна ракета от ивицата Газа към Израел. В отговор бойците на израелските отбранителни сили и бойните хеликоптери атакуваха военни цели на Хамас в ивицата Газа", се казва в изявлението. Пресслужбата добави, че "по време на нападението са били ударени две съоръжения за производство на ракети, подземни структури и учебния комплекс на военноморските сили на движението Хамас", които израелските отбранителни сили считат "отговорни за всички събития в ивицата Газа". Военните отбелязаха, че „те ще продължат да действат решително, ако е необходимо, срещу всеки опит за увреждане на цивилното население или суверенитета на Израел“.

Палестински радикали от ивицата Газа изстреляха една ракета срещу Израел в събота вечерта, задействайки сирени за въздушен обстрел в големия южен град Ашкелон. Радио „Kан“ съобщава, че експлозия от ракета е причинила щети на сграда в индустриалната зона на Ашкелон, но няма съобщения за жертви.

Предишния път палестински радикали от ивицата Газа изстреляха ракети по Израел на 15 ноември. В отговор, на същия ден израелски бойци, хеликоптери и танкове атакуват няколко военни позиции на движението Хамас. След този обстрел израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши радикалите в Газа с "висока цена" за продължаване на изстрелването на ракети. / БГНЕС