Напрежението в Донбас ескалира - ще се стигне ли до военна намеса на Русия

Високопоставен руски политик предупреди, че Москва може да се намеси, за да помогне на рускоезичното население в Източна Украйна, ако Украйна започне пълномащабно нападение срещу сепаратистите там.

В Донбас през последните месеци интензивността на обстрела от двете страни се увеличи, броят на ранените и загиналите нараства.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви в сряда, че количеството оборудване, струпано до линията на контакт, броят на военния персонал, концентриран по тази линия от украинска страна, предполага, че Украйна вече е готова да възобнови пълномащабните военни действия.

На свой ред Украйна и западни държави обвиняват проруските сепаратисти и Москва, че предизвикват сблъсъци и напрежение в Източна Украйна.

На този фон заместник-ръководителят на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак сравни вчера поведението на украинските власти с деца, които играят с кибрит. И днес, според него, "е трудно да се предвиди докъде ще играят тези деца". Ако избухне мащабен пожар, "ако там бъде устроена Сребреница", Русия ще бъде принудена "да защитава руските граждани, живеещи в региона", предупреди Козак, цитиран от ТАСС.

В същото време Козак изрази надежда, че подобна необходимост няма да възникне. Според него в Киев има достатъчно хора, които разбират, че разгръщането на мащабни военни действия в Донбас от страна на киевските власти ще се превърне в "началото на края" за Украйна. "Това е кръстосан огън, изстрел не в крака, а в слепоочието", отбеляза Козак.

Заместник-ръководителят на руската президентска администрация изрази убеденост, че при желание конфликтът в Донбас може да бъде разрешен за една година. "Всички тези въпроси могат да бъдат решени, ако действаме последователно, придържаме се към постигнатите преди това споразумения. Ако безкрайно се измятаме, както прави Украйна днес ... тогава се страхувам, че днес е възможен курс към замразяване на този конфликт", коментира Козак.

Киев вече апелира към лидерите на западните страни с призиви за "удвояване на бдителността" по отношение на Русия и обяви за "неизбежна" ескалацията в зоната на конфликта. Във вторник украинският президент Владимир Зеленски заяви, че единственият начин за уреждане в Донбас е членството на републиката в НАТО.

Редица западни страни, сред тях САЩ, Великобритания, Канада изразиха силна загриженост от нарастване на напрежението, но засвидетелстваха подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

Западът обвинява Русия, че струпва войски до границата с Украйна, на което Москва отговори, че може да придвижва свободно военни и бойна техника на своя територия.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска в телефонен разговор вчера с руския президент Владимир Путин Русия да намали военно си присъствие в граничните райони с Украйна, предаде Франс прес.

Според комюнике на германското правителство "канцлерът е поискала това военно присъствие да бъде намалено с цел деескалация".

Руският президент пък е обвинил украинската страна за провокациите напоследък, с които тя "целенасочено влошава ситуацията" по линията на контакт между украинската армия и силите на проруските сепаратисти.