Напусна ни знаменитият флейтист проф. Симеон Щерев - Банана

Напусна ни именитият български музикант-флейтист, педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика проф. Симеон Щерев. Тъжната новина съобщи във фейсбук профила си Иван Лечев. Симеон Щерев - Банана ни напусна на 76 години. 

Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и др. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски CD в България и много записи в чужбина.

Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класови в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на С. Щерев са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Своя богат опит и знания Щерев предлагаше на своите студенти в класа по флейта и в часовете по импровизация в НМА “Проф. П. Владигеров”.

„Импровизацията не е приоритет на джаза само. Импровизацията съществува преди джазът да съществува. Импровизацията е създаване на нова музика. Мога да импровизирам в бароков стил, в класически стил. На студентите им казвам: „Не мога да ви науча, не съм такъв даскал. Предлагам ви моето знание и възможности и вие ще направите своя избор!“, споделя проф. Щерев пред сайта "Въпреки" през 2018 г. 

Поклон пред паметта му!