НАСА ще търси живот на Венера

 Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ обмисля да одобри една или две научни мисии до Венера до април 2021 г. за търсене на живот, съобщава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

Според информацията на агенцията, става въпрос за мисиите DAVINCI + и VERITAS, които през февруари бяха включени в списъка с четирима кандидати, избрани от ръководството на НАСА като част от състезанието за малки космически мисии клас Discovery за безвъзмездна помощ от 500 милиона долара.

„DAVINCI е най-логичният вариант, ако искате да го проверите (възможността за живот). Защото, за да го проверите, трябва да отидете там (до Венера) и да видите какво се случва в атмосферата“, - каза американският астробиолог, старши изследовател в Планетарния институт в Тусон (САЩ) Дейвид Гринспун, който работи по проекта DAVINCI +.

По-рано в медиите имаше информация, че международна група учени са открили фосфин в атмосферата на Венера, безцветен отровен газ, който може да бъде както от промишлен, така и от биологичен произход. На Земята той се отделя от някои бактерии в процеса на живот. Ръководителят на НАСА Джеймс Брайденщайн призова изследването на Венера да бъде приоритет, докато експертите от Роскосмос отбелязаха, че откритите дистанционно вещества не доказват съществуването на живот на планетата.

DAVINCI + е спускателен апарат, който ще изучава химичния състав на атмосферата на Венера по време на 63-минутно спускане до нейната повърхност. Планетолозите се надяват, че тази сонда ще им помогне да разберат как нейната атмосфера взаимодейства с повърхностните скали, а също така ще отговорят на въпроса дали на Венера днес има вулкани.

Втората венерианска мисия, VERITAS, ще наследи сондата Magellan, която е изследвала Венера в началото на 90-те години. Тя ще проведе подобни картографски проучвания, използвайки по-мощни радари и научни инструменти. Както се надяват създателите му, той ще получи първата триизмерна карта на повърхността на втората планета на Слънчевата система=