Насилие по фронтовата линия с проруските сепаратисти, Киев поиска помощ от Запада

Извършват се предумишлени провокации срещу украинските въоръжени сили

Украйна разкритикува днес новите прояви на насилие по фронтовата линия с проруските сепаратисти в източната част на страната, като подчерта, че те заплашват нестабилното примирие и призова западните страни да се намесят, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"През последните седмици наблюдаваме ескалация на конфликта", заяви началникът на президентската канцелария Андрий Ермак на видеоконференция, организирана от Центъра за европейска политика в Брюксел.

"Извършват се предумишлени провокации срещу украинските въоръжени сили, за да се сложи край" на примирието, влязло в сила през юли миналата година, добави той. Ермак призова Вашингтон и европейските съюзници на Киев, включително Париж и Берлин, да положат повече усилия за успокояване на ситуацията.

От средата на февруари бяха убити осем украински военни. Киев обвини Москва и сепаратистите, че използват оръжия, забранени от споразумението от Минск, подписано през февруари 2015 година.

Русия е обвинявана в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича категорично, припомня АФП. Вчера Кремъл също изрази дълбока загриженост от нарастващото напрежение на фронтовата линия, за което обвини Киев.