Фактите за Делта+: Какво се знае за новия вариант на COVID-19

За пръв път той беше регистриран във Великобритания през юни


Появи се нов вариант на коронавируса. Мутацията, наричана Делта плюс, е тръгнала от Великобритания и вече се разпространява и в други европейски държави. По-опасен ли е този вариант и какво се знае дотук разказва Deutsche Welle. 

По-опасен ли е от Делта?

Вариантът AY.4.2 на мутацията Делта, известен още под името Делта плюс, за пръв път беше регистриран във Великобритания още през юни тази година. И до днес този мутирал вариант е най-разпространен тъкмо във Великобритания. Според експертния портал CoV-Lineages досега Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. В момента обаче броят на новите зарази във Великобритания бързо расте - около 40 000 дневно. И изобщо не е ясно колко от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни власти смятат, че делът им възлиза на около 6% от всички заразени.

Делта плюс вече се разпространява и в други държави. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия - 280, а в редица други европейски държави числата засега са двуцифрени. Извън Европа случаи на зараза с Делта плюс има още в Израел, САЩ, Канада и Япония, но засега числата там са ниски. Възможно е все пак и в тези държави вирусът да се разпространява повече, отколкото показват изследванията.

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко. Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта. За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

В Германия специализираният институт „Роберт Кох“ непрекъснато предупреждава, че за сигурна имунна защита срещу Делта мутацията човек трябва да се подложи на пълна ваксинация.

Новият вариант се отличава с две мутации на спайк-протеина, известни като A222V и Y145H. Именно те са „виновни“ за леко повишената заразност на Делта плюс. Но тези мутации на спайк-протеина са известни и от предишни мутации на коронавируса.

На фона на всичко това вариантът Делта плюс засега не предизвиква сериозна загриженост у експертите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 досега не е получил собствена буква от гръцката азбука. Собствено име вариантът би получил едва тогава, когато СЗО го определи като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“.