Мутация, ваксина или ограничителни мерки: какво ще победи коронавируса

Списание „Scientific American“ публикува възможните сценарии за края на пандемията от коронавирус.

Първият сценарий предвижда вирусът да мутира и да стане по-малко опасен. За пример епидемиолозите дават пандемията от испански грип през 2018 г., вследствие на която са починали 50 милиона души. С течение на времето болестта се е превърнала в обикновен сезонен грип.

Според втория сценария, вирусът може да бъде победен, благодарение на ограничителните мерки. Така се случи с избухването на атипичната пневмония, предизвикана от коронавируса SARS-CoV през 2002 – 2003 г. Тогава ефективният епидемиологичен контрол не позволи на болестта да се разпространи, а броят на жертвите беше относително малък.

Третият сценарий предвижда създаването на ваксина, която да спре разпространението на инфекцията. За пример се дава пандемията от свински грип през 2009 г., чиято втора вълна е овладяна, благодарение на широка кампания за ваксиниране. В резултат на това свинският грип повтори съдбата на „испанката“ и се превърна в сезонно заболяване.

Експертите са на мнение, че за победа над коронавируса от нов тип е необходима съвкупност от мерки, предприемани на държавно ниво, съзнателно отношение от страна на гражданите и научни постижения.