„Роботи-нинджа“ може да преборят пандемията

 Списанието Science Robotics отбеляза, че роботите могат да помогнат с телемедицината, обеззаразяването, боравенето с опасни отпадъци и наблюдението за спазване на доброволните карантини, цитирано от китайското англоезично издание Global Times, цитирано то Агенция "Фокус".

"В исторически план роботите са разработени, за да поемат скучни, мръсни и опасни работни места", пишат изследователите.

Някои роботи вече се използват по време на пандемията. Тайландските болници са разположили „роботи нинджа“, за да измерват температурата и опазватздравето на претоварените медицински работници, а роботите в Дания използват ултравиолетова светлина за дезинфекция на често докосвани повърхности.

Докато роботите от години се използват в ситуации на бедствия и някои медицински приложения, пандемията подчерта необходимостта от разширяване на ролята им, според учените.

Роботите трябва също така да се използват за контрол на инфекции, да се справят с пациенти в интензивно лечение и да доставят лекарства и храна, според редакцията.

„COVID-19 може да се превърне в най-важната точка за функционирането организациите на бъдещето“, пишат авторите.