NASA ще предава на живо сблъсъка на космически кораб с астероид тази нощ

Това ще бъде първият в историята опит за планетарна защита срещу заплахи от космоса

Тази нощ в 2 часа и 14 минути космическият апарат NASA DART се се блъсне в астероида Диморфос. Това ще бъде първият в историята опит за планетарна защита срещу заплахи от космоса.

Мисията DART (Double Asteroid Redirection Test) е "репетиция" за спасяване на Земята от приближаващ се астероид. В NASA са решили да опитат да променят траекторията на астероида, като го "побутнат" с помощта на космически кораб. Така че тази нощ DART ще се вреже в астероида с ширина 160 метра със скорост от 21 160 км/час, за да промени траекторията му.

Диморфос нсе представлява опасност за Земята, учените са го избрали в качеството му на "изпитателен полигон" за мисията.

NASA ще излъчва пряко сблъсъка.

Учените ще наблюдават случващото се и с помощта на космически обсерватории - телескопите "Джеймс Уеб" и "Хабъл", както и космическия кораб на NASA "Люси".

Някои учени обаче предупреждават, че този експеримент може да доведе до непредсказуеми последствия.

През октомври 2024 година ще стартира космическата мисия "Хера", която ще достигне до Диморфос през 2026-2027 година и ще изучи последствията от сблъсъка, както и ще определи възможностите за следващи опити или реални мисии за спасяване на Земята от астероиди.

Превод: Faktor.bg