За пръв път НАСА показа снимки на древни галактики и на най-далечните точки, снимани от Земята

Очакваното с толкова нетърпение първо пълноцветно изображение на космическия телескоп, изпратено от космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) бе показано на 12 юли в 00:00 българско време. JWST може да надникне по-далече във Вселената от всеки телескоп, изграждан преди него и след 14 години забавяне най-накрая виждаме на какво е способен.

От обявените предварително 5 цели на НАСА, президентът на САЩ Джо Байдън на специално събитие в Белия дом представи едно от първите изображения на най-мощния космически телескоп досега.

Изображението показва област от небето SMACS 0723 - на преден план е голям клъстер от хиляди далечни галактики на около 4,6 милиарда светлинни години, пише OffNews. Масата от тези галактики изкривява пространство-времето по такъв начин, че обектите зад клъстера се увеличават, което дава на астрономите начин да надникнат около 13 милиарда години в ранната вселена, предаде Trafficnews.bg

„Гравитацията на SMACS 0723 действа като естествена леща, усилвайки и изкривявайки светлината от обектите зад нея. Това ни позволява да видим както изключително далечни, така и тъмни популации от галактики, които са недостъпни за пряко наблюдение“, заявява НАСА. Изображение на масивния клъстер SMACS 0723, направено от космическия телескоп James Webb. Първо, намерете галактиките, които изкривяват формите на близките галактики в купа - ярката бяла елиптична галактика в центъра и по-малките бели галактики навсякъде. Свързани помежду си от гравитацията, те огъват, разтягат и изкривяват светлината от галактиките, които се появяват на огромни разстояния зад тях. 

Тези изкривени фонови галактики се виждат като дълги оранжеви дъги, които се появяват към центъра на изображението. Много от далечните галактики в това поле все още нямат имена, нито са официално каталогизирани. Джеймс Уеб е предоставил най-дълбокия поглед към Вселената до момента - и той е препълнен с нова информация.Това е изображение с най-висока разделителна способност на инфрачервената вселена, правено някога. Изборът на SMACS 0723 като една от първите цели има смисъл, като се има предвид, че се вписва идеално в изследванията на JWST за ранната вселена, една от научните теми, избрани за телескопа.