Чудо! Бивш военен от Червената армия цял живот с половин мозък, без да знае за това

Пенсионерът не подозирал, че в лявото му полукълбо на черепа е празна кухина

Руснак бе признат за чудо на медицината, след като лекари установили, че цял живот е живял с половин мозък. Мъжът е на 60 години, бивш военен е и е баща на две деца, съобщава dailymail.

Пенсионерът не подозирал, че в лявото му полукълбо на черепа е празна кухина.

Инженерът е служил в Червената армия, завършил е успешно университет и е създал семейство без никакви здравословни проблеми.

Неврологът д-р Марина Аникина открива този разтърсващ факт по време на компютърна томография на мозъка, след като пациентът е приет в болница след микроинсулт. „Това е нарушение на кръвообръщението в мозъка. Мъжът имаше проблеми с движението на ръката си и крака“, обяснява лекарят.

Рентгенолозите правят компютърна томография на главата на пациента и остават озадачени, когато откриват, че частта от мозъка на пенсионера, където се предполага, че исхемичната атака се е случила, изобщо не съществува. Вместо лявата част от мозъка на компютърната графика се вижда черно петно.

Според лекарите дефектът вероятно се е проявил още по време на ембрионалното развитие на мъжа.

Оказва се, че през целия живот на мъжа, дясната част от мозъка му е изпълнявала всички функции. По принцип лявата страна на мозъка контролира дясната страна на тялото и се справя със задачи, свързани с логиката, например наука и математиката. Не е ясно какво изпълва черната кухина в мозъка му. В подобни редки състояния детето се ражда без част от твърдата тъкан на мозъка и течност запълва мястото ѝ.