Навални предизвиква Кремъл с революция в YouTube

Видеопосланията на руския опозиционер се превърнаха в ключов елемент от стратегията му да мобилизира опозицията срещу Путин и висшите ешелони на властта

Видеопосланията на руския опозиционер се превърнаха в ключов елемент от стратегията му да мобилизира опозицията срещу Путин и висшите ешелони на властта

След нееднократен престой в затвора, присъди по съмнителни обвинения и нападение, при което бе увредено eдното му око, руският опозиционен водач Алексей Навални запазва твърдостта си. Опасенията му обаче се засилват всяка седмица, когато отправя своето редовно послание на живо в "Ютюб", пише в коментар Асошиейтед прес, цитиран от "Дневник".

"Сърцето ми забива така лудо всеки път, когато го правя, сякаш ще изскочи от гърдите ми", каза той в анонса за излъчен наскоро епизод. Видеопосланията се превърнаха в ключов елемент от стратегията на Навални да мобилизира опозицията срещу президента Владимир Путин и висшите ешелони на властта, които по думите му са затънали в корупция. Видеата редовно събират по над милион гледания и допринасят за възраждането на опозицията след години на маргинализация и вътрешни боричкания.В канала на Навални в Ютюб "Навални.Лайв" (Navalny.Live) в последните седмици бяха добавени нови три програми, на една от които водещ е бивш министър на енергетиката. Преди две седмици, само два месеца след създаването на канала, регистрираните му потребители станаха 300 000.

Документалният филм на Навални, заснет под формата на видеозапис, в който се твърди, че премиерът Дмитрий Медведев притежава неправомерно придобито богатство, е гледан над 21 милиона пъти. Това хвана Кремъл неподготвен. Няколко седмици по-късно последва контраатака, включително чрез доста рекламиран видеозапис в "Ютюб", на който Навални бива сравнен с Адолф Хитлер, както и чрез още един, на който поп певец иронизира протестиращите от опозицията.

За 12 юни Навални свика митинги, които ще са решително изпитание за ефективността на кампанията му. Той се надява на обществен отзвук, който да предизвика повторение намартенските демонстрации - повод за тях бе документалният филм за Медведев - разтърсили Кремъл и обхванали 90 града в цялата страна.

"Не е важно това, че е имало много хора на тях - а там наистина имаше много хора - важното е, че бяха представени много градове. С това видео

съумяхме да достигнем до по-малките населени места",

каза той. Четиридесетгодишният Навални се прочу с блог, разобличаващ корупцията в институциите в остроумни
публикации, които предизвикаха отзвук сред градското население на Русия. Чрез блога си той допринесе за организирането на протестите срещу измами на изборите през 2011 г. и преизбирането на Владимир Путин през 2012 г. Уличните протести бяха потушени след връщането на Путин на президентския пост.

Макар и поставен в черния списък на държавните медии, Навални значително разшири обхвата си, превръщайки се в катализатор за избора на много млади хора да ангажират политически руската младеж, която преди заемаше позиция на аполитичност.

"Появихме се в интернет и създадох блог не защото цял живот съм си мечтал да съм блогър или защото обичам писането. Направихме го, защото нямаше друг начин за комуникиране, нямаше друга възможност да съобщим на хората за своите разследвания", каза Навални пред "Асошиейтед прес".

В последното си видеопослание той иронизира Алишер Усманов, мултимилиардер и олигарх, който наруши обичайната си практика да стои на страна от публичното пространство и публикува 12-минутен видеозапис с обиди, който завършва с думите "Плюя на теб, Алексей Навални". "Водещото заглавие във всички новинарски емисии днес е появата на нов и удивителен видеоблогър, Алишер Бурханович Усманов, един от главните олигарси в Русия", заяви Навални в началото на посланието си. Седмица по-късно Усманов публикува нов гневен запис, завършвайки с думите "Плюя на теб отново".

Политическият анализатор от Москва Екатерина Шулман заяви, че реакцията на Кремъл на популярността на Навални показва, че властите съзнават необходимостта от това да "поправят нещо по телевизията, защото хората не ги гледат".

Видеозаписът, в който Навални е представен като новият Хитлер, е гледан 2 млн. пъти и е събрал 14 000 харесвания при 3,5 млн. гледания и 200 000 харесвания за видеото му за Усманов два дни по-късно. "Мисля, че
нашите власти вече са загубили интернет пространството", каза Егор Бестужев, 18-годишен ученик. "Мисля, че занапред в интернет пространството само Навални ще има такъв авторитет."

Според Шулман хората, които търсят информация в Интернет и участват в митингите,

не са задължително активни избиратели.

"Можеш ли да убедиш хората да отидат да гласуват, както можеш да ги убедиш да отидат на митинг? Това е въпросът."

Видеокампанията се ръководи от Оксана Баулина, дългогодишен журналист, постъпила като доброволец в предизборния щаб на Навални за изборите за кмет на Москва през 2013 г. Наскоро, няколко месеца след назначаването си, тя била арестувана за седем дни.

Докато частите на московската полиция за борба с безредици прибираха протестиращите, участвали в неразрешения протест от 26 март, други полицейски служители нахлуха в офисите на Навални, където Баулина и сътрудниците й излъчвали на живо картина от протестите в цялата страна. Към момента на прекъсване на живото предаване от полицаите, гледащите го били близо 140 000. Баулина и колегите й прекарали различно време в ареста, от които максималният десет дни, по обвинения за неподчинение на полицейска заповед за евакуация след сигнал за бомба. Полицаите иззели цялото оборудване на студиото като доказателствен материал и така на екипа на Баулина се наложило да си купи нова камера, която струва около 70 000 рубли (1200 долара), за да продължат да записват видеопосланията.

Малкото ѝ студио в офисите на Навални разчита на нискобюджетно оборудване като фотографски декори и струващ немного пари настолен компютър. "Тук става дума за честност и искреност", заяви Баулина. "Мисля, че на хората наистина им липсваше - след толкова години на псевдотелевизия, която всъщност играе ролята на министерство на пропагандата - тази честност и шанса да бъдат чути."

Навални, който бе подложен на съдебно преследване по видимо скалъпени обвинения, а блогът му в "Лайв джърнъл" (LiveJournal) реалистично коментира какво може да направи Кремъл.

"Не бих изключил варианта те да заговорят и за блокиране на "Ютюб", ако продължим да се разрастваме", заяви Навални. "Смятам, че ако блокират "Ютюб", имайки предвид колко милиона го гледат, всички ще си инсталират програми за виртуални частни мрежи (Ви Пи Ен) и ще използват различни средства, за да заобиколят забраната. Точно поради тази причина Кремъл се е съсредоточил върху това да се бори с нас, създавайки свои контраматериали (в Интернет), вместо да налага забрани."