Най-големият скандал - тотално обезценяване на предателството и руския шпионаж, историята не помни такова падение

Русофили са възмутени от дъмпинга в заплащането, страхуват се че на Русия и свършват парите

Димитър Попов, специално за Faktor.bg

Разкритата група от руски шпиони в България е пореден скандал от цяла верига такива случаи, които си приличат по основните характеристики толкова много, че са сякаш един скандал, който няма край.
Какви са елементите на модела „хванати руски шпиони“?
Първо: докато българските служби и ДАНС дават всичко от себе си за опазване на националната сигурност, британските и американски служби разкриват руските шпиони у нас, дават доказателствата на прокуратурата и заплашват, че ако ние не ги хванем на място, те ще огласят случая публично и ще ни направят за смях пред съюзниците и пред света. Не знам дали помните, но всички предишни случаи на изгонени руски дипломати или на заловени руски шпиони следват същия модел – чужди служби ги разкриват, притискат ни да действаме, /защото тук след сигнала има ослушване и помайване/, и накрая българските служби, от кумова срама и с голямо отвращение, направо с ужас, току изгонят или хванат някой прекалил шпионин.
Второ: повтаряща се е и реакцията на руското посолство в София. Като гръмне скандалът от там категорично заявяват, че Русия не е виновна за шпионажа и руското посолство няма нищо общо с тези хора, макар да е много възмутено, че са арестувани. Винаги обещават да следят внимателно дали съдът ще ги осъди за нещо, но не защото им пука за съответните шпиони, /те без друго имат много тук/, а защото се вълнуват от проблемите в българската съдебна система. Накрая, ако все пак последват и присъди, Путин им връчва по един медал, и то задължително в Москва, както стана със шпионина Малинов.
Българската реакция по случая също е обичайна. Главният прокурор Гешев с основание си приписва заслугата, като естествено не обвинява Русия в нищо, защото тя има право да шпионира и да прави каквото поиска в България, но потвърждава, че ако британските и американските служби пак разкрият руски шпиони у нас, той пак ще ги арестува.
Външно министерство с доста мека декларация осъжда поредния опит на Русия да работи срещу българските интереси. Тонът и този път беше дипломатичен и примирен, както прилича на 

политика тип „братушки“

 Естествено, пак се появяват настървени русофоби, които критикуват МВнР и казват: Ама моля ви се, това е скандал, руското посолство извършва вражески действия на наша територия и открито ръководи шпионска мрежа. Реакцията ви трябва да е много по- остра от вашите намеци, че не било редно да се нарушава Виенската конвенция. Същите русофоби напомнят, че и Вашингтон, и Лондон твърдо ни подкрепиха, значи можем да се озъбим на руснаците повече…След което от МВнР само вдигат рамене и дипломатично замълчават, защото острите реакции вече зависят от премиера.
След мълчание два дни, в което вероятно се запознаваше с материалите по случая, се изказа и Борисов: „Дружбата си е дружба, аз даже за Балкански поток толкова упреци понесох, а те са ни шпионствали…Обръщам се към техните ръководители да спрат да шпионстват в България…“ Каква трогателна тирада, нали! Молим им се да не шпионират, да не ни излагат така пред НАТО. Ами то наистина е срамота – ние Балкански потоци и АЕЦ Белене, и каквото поискаха им дадохме, а те ни направиха за смях пред чужденците. Борисов има пълно право да се сърди човекът, той си скъса з…а да им угажда, а те как му се отблагодаряват!
Останалите партии също се държат по обичайния начин – като ударени с мокър парцал. 

Оглушително мълчат!

 А как крещяха миналата година, помните нали! Оставка на Гешев, мутрата Гешев да се маха…Защо сега близките на руското сърце БСП, АБВ, Възраждане, Атака, не вземат отношение по въпроса и не защитят колегите шпиони? В края на краищата и за тях русофилството е професия, както за замесените генерали. Ама мълчат, дори техният ментор Румен Радев не казва нищо срещу Гешев. Стои си кротко човека в президентството и вероятно съчувства на пострадалите от шпионските разкрития, но тихо, както подобава на самия Щирлиц.
Що се отнася до шпионираната централа в Министерството на отбраната – служба „Военното разузнаване“, нещата в нея са както винаги – разграден двор. Тази най-важна уж тайна служба така и не случи на кадри. Вижте какво представлява руският резидент, който е организирал шпионската група от висши офицери на службата, имащи достъп до секретна информация на България и НАТО. Той учил в Москва изкарал школа на ГРУ, а жена му рускиня с връзки в руското посолство. Дето се вика 

откъдето и да го погледнеш човека – чист руски кадър от ГРУ

 Направо на челото му пише руски шпионин. Акъла ми не стига как на времето са го назначили в разузнаването изобщо? И като е бил там на служба, пак ли е работил за руснаците, или е започнал в последните 6 месеца, откакто го следи прокуратурата? На този въпрос отговор няма да получа, то се знае.
Но има отговор на друг въпрос – защо такива индивиди не претърпяха лустрация, както стана в други страни. И отговорът е: защото лустрацията противоречи на конституцията и на човешките им права. По тази причина всички правителства са се отнасяли грижовно към тях и са им осигурявали пълен достъп до тайните на България, на НАТО и на ЕС, за да не ги обидят случайно и да не накърнят интереса на руското посолство, което е крайния ползвател на техните услуги.
И става дума за доста хора. Вижте например справката за началниците на тази служба „Военно разузнаване“ и ми кажете по какво се различават от въпросния резидент.
Ген. Ангел Кацаров е началник на военното разузнаване от 1994 до 2001 година. Той е завършил военната академия в Москва „Климент Ворошилов“, до 1991 година ръководи военното разузнаване на сухопътните войски на НРБ, а и по времето на правителството на Костов е основна фигура в Министерството на отбраната.
От 2002 до 2010 година службата се ръководи от ген. Пламен Студенков. Той е завършил само българско военно училище и българската военна академия. От 1982 до 1990 година е старши помощник началник отдел във Трето главно управление на ДС. След 1990 година работи в служба „военно разузнаване“ на все по-високи длъжности, до началник на службата.
От 2010 година начело на службата е ген. Веселин Иванов, който от 1981 година е вербуван като агент и работи за Трето главно управление на ДС с псевдонима „Чавдар“. Той управлява службата до 2015 година, по време на три правителства.
След това до 2018 година службата я управляват Светослав Даскалов и Пламен Ангелов, които нямат минало в ДС и са от новите кадри на разузнаването. Те обаче бяха обвинени, че са разрешавали достъп до секретна информация без да спазят административните правила на службата, и срещу тях  бяха заведени съдебни дела. Пламен Ангелов беше отстранен и в момента началник на военното разузнаване е Велко Атанасов. Той пък стана известен с голи снимки, разпространени в социалните мрежи с подходящ коментар за мястото на действието. 
Списъкът на началниците на военното разузнаване обяснява защо службата е разграден двор. Ще бъда направо изумен, ако в нея няма и други руски шпионски групи, които да снабдяват руското посолство с информация. 
Математиката показва, че трябва да има. Един бивш външен министър спомена, че

 руските шпиони в България са около 500

 Хванатите сега са шестима, което прави 1 процент от руската мрежа. Е, кога ще изловим и другите 99%? Отговорът идва от само себе си – когато британските и американските служби разкрият и тях, когато ни дадат готовата информация, когато ни принудят да ги арестуваме. Това е моделът и той промяна не търпи.
Иначе аз съм съгласен с повечето колеги, че шпионският скандал е един от най-големите в българската история. Обаче не съм съгласен, че това е защото цяла група български генерали и полковници предавали държавата на Русия. Това в българската история се случва редовно. В края на краищата част от генералите бяха и на руска служба цели 45 години. За мен големият скандал в този случай е, че са шпионирали за две-три хиляди лева на месец!

Какъв е този дъмпинг бе?

 Как за две хиляди ще продавате българската армия и НАТО в добавка? Ето от това най-много ме заболя, уважаеми граждани – от дъмпинга. И Г. Димитров, и В. Коларов също са продавали държавата на Русия, обаче за стотици хиляди, за милиони даже. Хората са имали мащаб, широки джобове и широки разбирания за пазарна икономика. 
Абе, какви руски шпиони имаше едно време, нали другари. Това сегашните шпиони ли са? Две хиляди…Такова тотално обезценяване на предателството и руския шпионаж нашата история не помни – ето това е най-големия скандал.