Нели Куцкова: Лаура Кьовеши няма да реши националните ни проблеми

Нели Куцкова

Нели Куцкова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши няма да реши националните ни проблеми. Това каза Нели Куцкова, съдия от Софийския апелативен съд, бивш председател на Съюза на съдиите в България и бивш член на Висшия съдебен съвет пред "Фокус". Посещението й в България е свързано най-вероятно с попълване на квотата на т.нар. делегирани прокурори, подчерта съдия Куцкова.

„Лаура Кьовеши е прокурор на Европейската прокуратура, началник на Европейската прокуратура, която ще се занимава единствено с дела, свързани със злоупотреба с европейски финансови средства. Прокуратурата работи от 1 юни и има още много организационна работа да свърши, освен че е залята със сигнали. Не знам каква е програмата й, но вероятно посещението й в България е свързано с попълване на квотата на т.нар. делегирани прокурори, защото тази европейска прокуратура си има определен брой нейни хора, които не са подчинени на националните главни прокурори и когато пристигне сигнал от България за нередност, да кажем крадат се европейски пари, тогава от Люксембург на нашите делегирани прокурори ще им бъде възложено да разследват. Ако Европейската прокуратура бъде зарината със стотици сигнали от България, а имаме само четирима прокурори, това ще се отрази много зле на работата на самата Европейска прокуратура“, допълни Нели Куцкова.

Според съдия Нели Куцкова хората на подобни позиции обикновено се придържат тясно в рамките на правомощията си и не можем да очакваме от Лаура Кьовеши отношение по вътрешни проблема на страната.