Необходимо е укрепване на РЗИ, студентите да учат повече вирусология

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви днес, че от натрупаната досега информация от кризата с коронавируса могат да бъдат направени следните изводи - необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България, преди всичко в лицето на РЗИ, и разширяване на обучението на студентите по медицина в областта на вирусологията.

На брифинга на Националния оперативен щаб в Министерски съвет тази сутрин той посочи, че на базата на цялата събрана информация за кризата с Covid-19 ще бъдат направени анализи. „Те ще ни помогнат да организираме работата на общественото здраве и здравната система по един по-добър и ефикасен начин“, каза той.

По думите му в такива условия на екстремно натоварване се подчертават както слабостите, така и силните страни на болничната система – като сгради, оборудване, кадри, квалификация…

„Специално за последното определено оттук нататък ще имаме работа с медицинските университети, с всички обучаващи по отношение на това да бъде значително разширен обхвата и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области, специално в епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията“, каза доц. Кунчев.

Той отбеляза, че много интересни изводи могат да се направят по отношение на реалната и т.нар. измислена заболеваемост.

„На реалната и не толкова реалната дейност на отделни болници, което ще ни даде много по-точна картина за това кои болници са гръбнакът на здравеопазването в България, на кои можем да разчитаме изцяло“.

Според доц. Ангел Кунчев особено място в такъв анализ трябва да заеме изводът по отношение на необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България „преди всичко в лицето на РЗИ и на националните центрове, работещи в тази област“.

„Очевидно е, че една такава малка система – тя се състои от под 2500 души, всъщност пое първия и основния удар и вече 4 месеца, бих казал на предела на силите си, тези хора вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност. Те обслужват над 30 сухоземни медицински КПП – на граници, летища, пристанищата във Варна и Бургас, те организираха карантината на над 70 000 души в България, те са тези, които посещават и анкетират всеки един положителен случай – в болница или в дома, и разпореждат всички противоепидемиологични мерки“, каза той.