Нетаняху разпореди израелската армия да продължи с пълна сила действията си в Ливан

Израелските сили са поразили мост на граничен пункт между Сирия и Ливан

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е издал нареждане израелските въоръжени сили да продължат "с пълна сила" действията в Ливан, предаде БНР. Той не е отговорил на призива на международната общност за триседмично примирие.

Прекратяването на огъня с цел да се предотврати разширяване на конфликта в Близкия изток с дипломатически средства беше предложено от Франция и Съединените щати, които са и основни доставчици на оръжие за Израел. 

От канцеларията на Нетаняху уточняват, че той не е дал отговор на предложението и че освен спрямо Ливан, израелските сили ще продължат действията си и в ивицата Газа.

Относно ударите в Ливан израелският външен министър Израел Кац беше категоричен, че страната му ще продължи битката срещу терористичната организация "Хизбула", докато постигне победа и осигури безпрепятственото завръщане на жителите в Северен Израел по домовете им. 

При нови удари израелските сили са поразили мост на граничен пункт между Сирия и Ливан, който се използва за доставка на оръжия за "Хизбула".

90 000 ливанци, по данни на ООН, са разселени само от началото на тази седмица заради бойните действия. Голяма част от тях са намерили подслон в столицата Бейрут.