Венецианци, византийци, араби и гърци са оставили неустоим вкус в албанската кухня

За албанската кухня е характерно използването на риба и морски продукти в ястията. Кухнята на албанците е повлияна от византийци, венецианци, араби, гърци и римляни.

Влияние има и Италия, откъдето албанците са заимствали много кулинарни традиции. Югославската кухня също е повлияла върху традициите на албанската кухня.

В албанската кухня се използва много царевица, която служи за приготвяне на различни видове ястия. В албанската кухня се използва много зехтин.

Риба с картофи

Рибата с картофи е едно от най-популярните ястия в Албания.

Необходими продукти: 1 килограм морска риба, 500 грама картофи, 200 грама домати, 300 грама вино, 150 милилитра зехтин, чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Рибата се почиства от люспите и от вътрешностите, измива се и се нарязва на горе-долу еднакви парчета. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Нареждат се в намазана със зехтин тава и се поръсват със сол и черен пипер.

Върху картофите се разпределят парчета от рибата и разрязани на четири части обелени домати. Поръсва се със ситно нарязан чесън, залива се със зехтина, виното и малко вода и се пече 40 минути на 175 градуса.


Пиле с орехов сос

Пилето с орехов сос е характерно албанско ястие.

Необходими продукти: 1 пиле около килограм, 60 милилитра олио, черен пипер и сол на вкус.

За соса: 500 грама орехови ядки, 50 грама масло, 2 супени лъжици брашно, 300 грама пилешки бульон, чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Пилето се измива и се нарязва на части, поръсва се със сол и черен пипер. Слага се в намазана с олио тава, полива се с останалото олио и се пече на 175 градуса, като периодично се полива със соса от печенето.

Сосът от орехи се приготвя, като брашното се запича на сух тиган, разрежда се с горещия бульон и се разбърква така, че да няма бучки.

Добавят се смлените орехи, маслото, нарязаният на ситно чесън, сол и черен пипер. Печеното пиле се полива със соса и се задушава под капак 10 минути. Сервира се със сварени картофи или с ориз и при желание може да се поръси със зелени подправки.

https://gotvach.bg/